Polska od Kuchni – akcja promująca gastronomię

Wydarzenia

Polska od Kuchni – akcja promująca gastronomię

27 stycznia 2020

 

Tegoroczna akcja odbywa się w niezmienionej formule. Restauracje, które chciałyby się znaleźć w gronie najlepszych, mogą zgłaszać się do 15 marca za pośrednictwem formularza znajdującego się na stronie konkursu www.polskaodkuchni.com.pl. Formularz Zgłoszenia oraz komplet dokumentów dotyczących uczestnictwa w konkursie, w tym podstemplowany Bon konsumpcyjny dla jurora konkursu należy przesłać drogą mailową na adres biuro@polskaodkuchni.com.pl. Tegoroczna Gala wręczenia nagród Złotego Widelca odbędzie się 24 kwietnia w Warszawie.

Partnerem merytorycznym konkursu jest Europejskie Stowarzyszenie zrzeszające kucharzy i szefów kuchni w Zjednoczonej Europie, polski oddział Euro-Toques Polska (ETP) – Stowarzyszenie Euro Toques Polska zostało partnerem merytorycznym 9. edycji konkursu „Polska od Kuchni”.

– Od zeszłego roku jest to konkurs ogólnopolski który ma na celu wyłonić najlepsze restauracje w Polsce. Laureaci oprócz prestiżu otrzymują statuetki „Złotego Widelca”. My jako stowarzyszenie chcemy promować polską gastronomię i zwrócić uwagę na zdrowe żywienie w restauracjach, żeby dania były przygotowywane z jak najlepszych produktów i bez żadnych ulepszaczy smakowych. Zachęcamy restauracje z całej Polski do udziału w tym prestiżowym konkursie – podkreśla Marcin Soból, prezes Stowarzyszenia Euro-Toques Polska oraz szef kuchni restauracji Krasnodwór w Warszawie.
Organizatorem akcji „Polska od Kuchni” jest Fundacja WIP Warto im Pomóc, która prowadzi trzy projekty. Projekt „Polska od Kuchni”, którego celem jest upowszechnianie zasad zdrowego stylu życia oraz promowanie gastronomii w Polsce. Konkurs WIKTORIA – Znak Jakości Przedsiębiorców – promocja etyki i rzetelnego wykonywania działalności gospodarczej. Projekt WIP Warto im Pomóc – Fundusz pomocy osobom niepełnosprawnym rozpoczynającym działalność gospodarczą.
Celem akcji „Polska od Kuchni” jest zarekomendowanie najlepszych restauracji, przedstawienie gastronomii jako produktu turystycznego miasta czy regionu, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście, przekierowanie strumienia konsumentów do miejsc o sprawdzonej renomie – do restauracji nagrodzonych Złotym Widelcem, promowanie i wykreowanie potraw regionalnych, prezentacja kuchni z różnych regionów świata. Jurorami akcji są eksperci z Fundacji WIP oraz osoby ze strony Partnerów, znamienite osoby ze świata kultury, nauki i mediów oraz wybrani blogerzy kulinarni, którzy w oparciu o regulamin dokonują oceny restauracji. Jurorzy przekazują organizatorowi oraz Kapitule recenzje restauracji zawierające ocenę uwzględniającą: menu i forma prezentacji menu, ocena serwowanych dań wraz z formą podania i wyglądem posiłku, smak, dodatkowo premiowane jest danie specjalne promowane w menu, lokal i jego klimat, aranżacja wnętrz, jakość obsługi oraz czas oczekiwania na obsługę, umiejętność doradzania klientowi w wyborze dań, wygląd personelu, sposób podawania rachunku. Informacja na temat Akcji “Polska od Kuchni” wraz z listą zwycięskich restauracji co roku jest umieszczana na stronach internetowych patronów medialnych konkursu, stronie konkursowej oraz w social mediach. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.