Ponad siedem miesięcy temu świat stanął do góry nogami a niewidzialny wirus zmienił życie ludzi na całym globie. W tej smutnej rzeczywistości musieliśmy się odnaleźć, zaakceptować ją i nauczyć się w niej funkcjonować.
Tym razem konkurs Bocuse d’Or odbędzie się bez publiczności. Dlatego Team Poland wystąpi również w okrojonym składzie. W stolicy Estonii zobaczymy Jakuba Kasprzaka, naszego kandydata, jego pomocnika Patryka Paczkowskiego, trenera Tomasza Purola, Adama Chrząstowskiego – Prezydenta Akademii Bocuse d’Or, który wystąpi również w roli jurora oraz Dominika Brodziaka – trenera technicznego i Jacka Krawczyka – Prezesa Zarządu Bocuse d’Or Poland. Niestety zabraknie wielu osób, które są w Team Poland a w związku z panującą sytuacją nie mogły pojechać, ale mentalnie oraz całym sercem i dobrą energią wspierają zespół.
Już dziś zachęcamy do kibicowania NASZYM wirtualnie. Jakub Kasprzak stratuje 15 października o godz. 8:40 czasu polskiego.
Relacja na żywo:
www.bocusedorpoland.pl
www.facebook.com/bocusedorpoland/
W Tallinie o wejście do wielkiego finału w Lyonie powalczy 16 zespołów z Europy. Tylko 10 najlepszych teamów pojedzie w czerwcu do Francji.
33 lat temu Paul Bocuse, szef stulecia, stworzył najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie: Bocuse d’Or. Z biegiem lat rywalizacja ujawniła największych szefów kuchni na świecie i wprowadziła na salony gastronomię wszystkich regionów świata.
Materiały prasowe: Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Bocuse d’Or w Polsce
15-16 października odbędzie się w Tallinie europejski półfinał Bocuse d’Or. Dziesięciu zawodników ma szansę otrzymać bilet, który stanie się przepustką do udziału w światowym finale, który odbędzie się w Lyonie, w czerwcu 2021 r.
Zawodnicy muszą wykonać dwa dania: jedno wege – serwowane dla czternastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa – serwowane dla czternastu osób na platerze i wydane 35 minut po daniu vege. Wszystko w dokładnym czasie 5 godzin i 35 minut.
Motyw na tacy powinien podkreślać charakterystyczny produkt kraju przyjmującego: przepiórkę estońską jajko przepiórcze, a na talerzu – sum.
Czwartek 15 października
Kuchnia – Kraj – Płyta Theme – Motyw Platter
1 Hiszpania 08:30 -13:30, 14:05
2 Holandia 08:40- 13:40, 14:15
3 Islandia 08:50 -13:50, 14:25
4 Estonia 09:00- 14:00, 14:35
5 Dania 09:10 -14:10, 14:45
6 Szwecja 09:20- 14:20, 14:55
7 Gruzja 09:30 -14:30, 15:05
8 Polska 09:40 -14:40, 15:15
Piątek 16 października
Kuchnia – Kraj – Płyta Theme – Motyw Platter
1 Łotwa 08:30- 13:30, 14:05
2 Węgry 08:40 -13:40, 14:15
3 Finlandia 08:50 -13:50, 14:25
4 Francja 09:00- 14:00, 14:35
5 Szwajcaria 09:10- 14:10,14:45
6 Włochy 09:20- 14:20, 14:55
7 Rosja 09:30- 14:30,15:05
8 Norwegia 09:40- 14:40, 15:15
Skład jury:
Jury Honorowe:
Dimitri Demjanov, prezes Bocuse d’Or Europe 2020
Gloria Clare Smyth, honorowy prezydent
Philip Tessier, przewodniczący jury
Jury degustacyjne, składające się z reprezentantów krajów startujących:
Matti Jęmsén, Gastro Bar Sesonki, Finlandia
Tamas Szell, stoisko 25, Węgry
Tom Victor Gausdal, Grupa Restauracyjna Lava, Norwegia
Tommy Myllymaki, Restauracja Aira, Szwecja
Romuald Fassenet, Chateau du Mont Joly, Francja
Carlo Cracco, Ristorante Cracco, Włochy
Adam Chrzastowski, Konsulting Adama Chrzastowskiego, Polska
Mario Garcia, Neuro Culinary Center, Szwajcaria
Francis Cardeneau, Aoc Francis Cardenau Aps, Dania
Levan Kobiashvili, Restauracja Georgian Culinary Federation Republic, Gruzja
Svetlana Riškova, Pavāru Klubs / Latvian chefs club, Łotwa
Andrey Matyuha, Pech ‘i ugli-ugli, Rosja
Tõnis Siigur, Noa Restoran, Estonia
Sturla Birgisson, Islandia,
Soenil Bahadoer, de Lindehof, Holandia
Romain Fornell, Caelis, Hiszpania
Jury Techniczne
Ferdy Debecker, Eyckerhof Bornem, Belgia
Vladislav Djatsuk, restauracje Czajkowski i Mon Repos, Tallinn, Estonia
Kaido Metsa, Restoran Juur & Restoran Juur oü, Tallinn, Estonia
Alexander Gureev, Hotel Bristol, Oslo, Norwegia
oprac. red.