Przed nami trzecia edycja Trophée Mille Poland 2025, która odbędzie się 7 listopada w Krakowie, podczas targów HoReCa. To wydarzenie, będące polską odsłoną prestiżowego, międzynarodowego konkursu stworzonego przez wielokrotnie nagradzanego francuskiego szefa kuchni Philippe’a Mille, ponownie połączy tradycję, nowoczesność i pasję do gotowania.

W finale zmierzą się najlepsi uczniowie szkół gastronomicznych z całego kraju – młodzi kucharze i cukiernicy, którzy wyróżnili się nie tylko umiejętnościami technicznymi, lecz także kreatywnością, precyzją i szacunkiem do produktu lokalnego.

Spośród licznych zgłoszeń Komitet Organizacyjny Trophée Mille Poland 2025 wyłonił sześć dwuosobowych zespołów, które powalczą o tytuł zwycięzcy i szansę reprezentowania Polski podczas Trophée Mille International 2026.

Finaliści Trophée Mille Poland 2025:

Julia Guzenda i Wiktor Budaj – Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi, nauczyciel: Joanna Kapłon

Zuzanna Żak i Aleksander Szymczak – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie (ul. Majdańska 30/36), nauczyciel: Robert Nicewicz

Agata Zawadka i Kornel Byzdra – Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, nauczyciel: Agnieszka Lica

Julia Janik i Wiktor Wołczyk – Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, nauczyciel: Tomasz Zapała

Gabriela Wojciechowska i Maksym Diachenko – Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 im. mjr. H. Sucharskiego w Krakowie, nauczyciel: Łukasz Cichy

Oliwia Wegner i Nikodem Budnik – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Michała Drzymały w Brzostowie, nauczyciel: Jarosław Seweryn

Podczas finału każda drużyna będzie miała 3 godziny i 30 minut, aby przygotować dwa dania w ośmiu porcjach:

Danie słone – z wykorzystaniem piersi kaczej ze skórą, dowolnych grzybów leśnych oraz produktu regionalnego finalistów,

Danie słodkie (deser) – z użyciem kawy, owocu cytrusowego i ciasta kruchego.

W skład jury wejdą uznani przedstawiciele polskiej sceny kulinarnej i cukierniczej. Przewodniczącą jury będzie Aleksandra Sowa-Trzebińska, natomiast funkcję honorowego przewodniczącego obejmie legenda kulinarna – Kurt Scheller.

oprac. H.Handkowska

źródło i fot.: biuro prasowe Trophée Mille Poland

Udostępnij artykuł