11 grudnia w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2018.
Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski. Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz przeanalizowaniu receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Head Chef’a Jarka Walczyka wytypował 9 szefów kuchni do zmagań w Preeliminacjach.
Preeliminacje były tylko przedsmakiem tego co czeka szefów w finale. Prezentowane danie było oceniane przez jurorów na podstawie przywiezionych przez konkursowiczów półproduktów i tylko wykończone termicznie na miejscu.
Zawodnicy w ciągu 30 minut mieli do przygotowania jedno danie w dwóch porcjach z użyciem co najmniej dwóch różnych elementów jagnięciny w akompaniamencie warzyw, roślin lub ziół. Pomimo doświadczenia szefów czuło się ich napięcie i niejednokrotnie tremę, bo trzeba dodać, iż byli oceniani według finałowych, oficjalnych reguł.W końcu było o co walczyć. Wejście do finałowej ósemki jest już nie lada osiągnięciem.
Zawodników oceniało jury, w skład którego weszli profesjonalni szefowie kuchni, autorytety w świecie gastronomii:
Jerzy Pasikowski
Jarek Walczyk
Adam Chrząstowski
Jarek Uściński
Łukasz Konik.
Jury miało do podjęcia trudną decyzję, ponieważ startujący szefowie kuchni prezentowali bardzo wysoki i wyrównany poziom. Zaproponowane przez nich dania nie tylko urzekły smakiem, ale zachwyciły wizualnie jurorów.
Niestety maksymalnie 8 osób mogło zakwalifikować się do finału polskich eliminacji, które odbędą się w dniach 27-28 lutego 2018 roku podczas targów Warsaw Gastro Show.
Do szczęśliwej ósemki, która zawalczy o najwyższe trofeum zakwalifikowali się (lista wg kolejności alfabetycznej):
Jakub Kasprzak – Restauracja Lumiere, Baranowo
Paweł Kubera – Hotel DeSilva, Poznań
Patryk Kwieciński – Capri Ristorante & Bar, Warszawa
Jacek Majcherek – Bistro Słowacki, Gdańsk
Maciej Majewski – Sofitel, Warszawa
Marcin Molik – Restauracja Drukarnia, Warszawa
Dawid Szkudlarek – Folwark Folińscy, Wysoka
Dawid Zagrzywiec – Courtyard by Mariott Warsaw Airport
Już niebawem podamy więcej szczegółów na temat rundy finałowej konkursu Bocuse d’Or Poland 2018.
Poradnik Restauratora jest patronem emdialnym.
Aut. Smarten PR – oficjalny reprezentant Bocuse d’Or w Polsce.
Fot. Bartek Dziamski