Znamy nazwiska finalistów Bocuse d’Or 2018

Wydarzenia

Znamy nazwiska finalistów Bocuse d’Or 2018

12 grudnia 2017

11 grudnia w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie odbyły się preeliminacje konkursu Bocuse d’Or Poland 2018.

Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski. Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz przeanalizowaniu receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Head Chef’a Jarka Walczyka wytypował 9 szefów kuchni do zmagań w Preeliminacjach.

Preeliminacje były tylko przedsmakiem tego co czeka szefów w finale. Prezentowane danie było oceniane przez jurorów na podstawie przywiezionych przez konkursowiczów półproduktów i tylko wykończone termicznie na miejscu.

Zawodnicy w ciągu 30 minut mieli do przygotowania jedno danie w dwóch porcjach z użyciem co najmniej dwóch różnych elementów jagnięciny w akompaniamencie warzyw, roślin lub ziół. Pomimo doświadczenia szefów czuło się ich napięcie i niejednokrotnie tremę, bo trzeba dodać, iż byli oceniani według finałowych, oficjalnych reguł.W końcu było o co walczyć. Wejście do finałowej ósemki jest już nie lada osiągnięciem.

Zawodników oceniało jury, w skład którego weszli profesjonalni szefowie kuchni, autorytety w świecie gastronomii:

Jerzy Pasikowski

Jarek Walczyk

Adam Chrząstowski

Jarek Uściński

Łukasz Konik.

Jury miało do podjęcia trudną decyzję, ponieważ startujący szefowie kuchni prezentowali bardzo wysoki i wyrównany poziom. Zaproponowane przez nich dania nie tylko urzekły smakiem, ale zachwyciły wizualnie jurorów.

Niestety maksymalnie 8 osób mogło zakwalifikować się do finału polskich eliminacji, które odbędą się w dniach 27-28 lutego 2018 roku podczas targów Warsaw Gastro Show.

Do szczęśliwej ósemki, która zawalczy o najwyższe trofeum zakwalifikowali się (lista wg kolejności alfabetycznej):

Jakub Kasprzak – Restauracja Lumiere, Baranowo

Paweł Kubera – Hotel DeSilva, Poznań

Patryk Kwieciński – Capri Ristorante & Bar, Warszawa

Jacek Majcherek – Bistro Słowacki, Gdańsk

Maciej Majewski – Sofitel, Warszawa

Marcin Molik – Restauracja Drukarnia, Warszawa

Dawid Szkudlarek – Folwark Folińscy, Wysoka

Dawid Zagrzywiec – Courtyard by Mariott Warsaw Airport

Już niebawem podamy więcej szczegółów na temat rundy finałowej konkursu Bocuse d’Or Poland 2018.

Poradnik Restauratora jest patronem emdialnym.

Aut. Smarten PR – oficjalny reprezentant Bocuse d’Or w Polsce.

Fot. Bartek Dziamski