6 maja, po burzliwych naradach jury konkursowego oraz po przeliczeniu głosów uczestników konferencji Made For Restaurant – Fighters, organizatorzy konkursu o stypendium biznesowe, podali wyniki i nazwiska zwycięzców.
Fighterką gastronomii 2021 roku została Jolanta Jurkowlaniec z restauracji Dinette we Wrocławiu. Restauratorka otrzymała mnóstwo głosów od publiczności oraz pochwał od jury. To do niej i jej zespołu trafi już wkrótce stypendium finansowe Made For Restaurant, czyli 5000 zł w gotówce, 2000 zł w bonach zakupowych do sklepów Selgros Cash&Carry, roczny abonament na system do rezerwacji stolików – MojStolik.pl, wraz z nowym tabletem Lenovo oraz wsparciem marketingowym. Ponadto zwyciężczyni otrzymała miejsce na studiach podyplomowych HORECA Menedżer na Akademii Leona Koźmińskiego w Warszawie.
Nagrody specjalne otrzymali restauratorzy z kolejnych polskich miast: Malka Kafka z restauracji Tel Aviv Urban Food i Umamitu w Łodzi i Warszawie – wygrała dwudniową wyprawę kulinarną dla dwóch osób, do najlepszych restauracji w Gdyni i Trójmieście, zaś Maciej Raczyński z restauracji Serwus w Gdyni – do restauracji w Krakowie. Z kolei Katarzyna Młynarczyk z konceptu Handelek w Krakowie wygrała sesję zdjęciową dań szefa kuchni z uznaną fotografką kulinarną – Pauliną Jakobiec.
To już rok trzęsienia ziemi na rynku gastro, który dzisiaj wygląda jak wielkie pobojowisko. Tegoroczna wiosenna edycja MADE FOR Restaurant to 20 „hardcorowych”, wyjątkowych wystąpień restauratorów, którzy trwają i dzielą się liczbami, błędami i siłą przetrwania. Zapraszamy na relację z konferencji MADE FOR Restaurant on-line, 20.04.2021 r. i 20 historii, które zaskakują szczerością aż do bólu. Dla tych, którzy potrzebują przepisu na sukces w czasie pandemii – gotowe instrukcje poniżej.
(…) Konferencja została poświęcona Fighterom, czyli restauratorom (i ich załogom), którzy z determinacją w niezwykle kreatywny, odważny, czy przemyślany sposób podeszli do pandemicznych czasów. Organizatorzy wydarzenia poprosili ich, aby podzielili się wnioskami z analizy ostatniego roku – kim byli jeszcze na początku 2020? Jak zareagowali na pierwszy lockdown? Jak funkcjonowali latem ubiegłego roku i czym u nich różniło się drugie zamknięcie gastronomii? Zapytani zostali również o to, jak te wszystkie zmiany odzwierciedlały się w liczbach dotyczących obrotów i z czym wchodzą w kolejne stadium – otwarcie – którego wszyscy spodziewają się już za chwilę, bo 29 maja (a 15 maja otwarcie ogródków restauracyjnych), zgodnie z zapowiedzią rządu. Dwadzieścia prezentacji Fighterów opatrzonych było komentarzami specjalistów: Johna Gabrovica z Inspire Real Estate Advisory, Hanny Wenckiej z Aviko HoReCa Polska, krytyka kulinarnego Macieja Nowaka, Marcina Wajdy z firmy Winterhalter, Andrzeja Drusa z Instytutu Kulinarnego Transgourmet oraz dziennikarki Małgorzaty Minty z Minta Eats i Adama Drozdowskiego z Partner Center Horeca.
Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.