Redakcja „Poradnika Restauratora” w lipcu br. odwiedziła najsłynniejsze polskie kurorty nad morzem m.in. Sopot. A w wydaniu sierpniowym magazynu ukazał się raport – sezon letni w gastronomii. Analizowaliśmy, z jakimi wyzwaniami mierzy się branża HoReCa w tym okresie. Jak wiadomo, słona woda i zanieczyszczenia spływające do morza (m.in. azotany i fosforany) oraz panujące w wakacje wysokie temperatury sprawiają, że sinice nad Bałtykiem są zmorą nie tylko dla turystów, ale także dla hotelarzy oraz właścicieli restauracji, stołówek, barów, klubów czy pensjonatów.
Jako redakcja w imieniu czytelników wystosowaliśmy do Ministry Środowiska, Pauliny Hennig-Kloski pytanie o to, jakie działania zamierza podjąć Ministerstwo Klimatu i Środowiska na rzecz czystego Bałtyku. Uważamy, że aktywne w tej kwestii władze Metropolii Gdańsk-Gdynia-Sopot, potrzebują wsparcia finansowego i technologicznego w procesie oczyszczania morza. A zmniejszanie zanieczyszczenia wód Bałtyku spowoduje jeszcze większe zainteresowanie naszym wybrzeżem wśród turystów nie tylko z Polski.
W dniu 23 października 2024 r. otrzymaliśmy odpowiedź z Wydziału Komunikacji Medialnej, Departamentu Edukacji i Komunikacji, Ministerstwa Klimatu i Środowiska. Poinformowano nas iż Główny Inspektorat Ochrony Środowiska prowadzi monitoring w celu określenia stanu środowiska morskiego. Natomiast niwelowanie zanieczyszczeń w Bałtyku znajduje się w kompetencji ministra właściwego do spraw gospodarki wodnej, który opracowuje Zestaw Celów Środowiskowych dla Wód Morskich i jego kolejne aktualizacje oraz Program Ochrony Wód Morskich i jego kolejne aktualizacje.
Załączono również dokumenty: „Monitoring stanu wód w odniesieniu do zatopionych wraków” oraz „Monitoring stanu wód pod kątem sinic” zawierają odpowiednio cele, jakie należy osiągnąć, by stan środowiska wód morskich był dobry oraz działania, jakie należy podjąć by je osiągnąć.
Do Państwa należy ocena, czy odpowiedź jest wyczerpująca i zadowalająca dla branży HoReCa, czy nie.
Poniżej przedstawiamy odpowiedź Ministerstwa Klimatu i Środowiska na nasze pismo: