Zanieczyszczenia Bałtyku a HoReCa – odpowiedź Ministerstwa Klimatu i Środowiska dla “PR”

Aktualności

Zanieczyszczenia Bałtyku a HoReCa – odpowiedź Ministerstwa Klimatu i Środowiska dla “PR”

Redakcja „Poradnika Restauratora” w lipcu br. odwiedziła najsłynniejsze polskie kurorty nad morzem m.in. Sopot. A w wydaniu sierpniowym magazynu ukazał się raport – sezon letni w gastronomii. Analizowaliśmy, z jakimi wyzwaniami mierzy się branża HoReCa w tym okresie. Jak wiadomo, słona woda i zanieczyszczenia spływające do morza oraz panujące w wakacje wysokie temperatury sprawiają, że sinice nad Bałtykiem są zmorą nie tylko dla turystów, ale także dla hotelarzy oraz właścicieli restauracji, stołówek, barów, klubów czy pensjonatów.

Jako redakcja w imieniu czytelników wystosowaliśmy do Ministry Środowiska, Pauliny Hennig-Kloski pytanie o to, jak Ministerstwo Klimatu i Środowiska zamierza wspierać działania na rzecz przywrócenia pełnej ekologii w akwenie Zatoki Gdańskiej.

W dniu 23 października 2024 r. Wydział Komunikacji Medialnej, Departamentu Edukacji i Komunikacji, Ministerstwa Klimatu i Środowiska przesłał nam pismo zawierające informację, iż Główny Inspektorat Ochrony Środowiska prowadzi monitoring w celu określenia stanu środowiska morskiego. Natomiast niwelowanie zanieczyszczeń w Bałtyku znajduje się w kompetencji ministra właściwego do spraw gospodarki wodnej, który opracowuje Zestaw Celów Środowiskowych dla Wód Morskich i jego kolejne aktualizacje oraz Program Ochrony Wód Morskich i jego kolejne aktualizacje.

Otrzymaliśmy także dokumenty: „Monitoring stanu wód w odniesieniu do zatopionych wraków” oraz „Monitoring stanu wód pod kątem sinic” zawierają odpowiednio cele, jakie należy osiągnąć, by stan środowiska wód morskich był dobry oraz działania, jakie należy podjąć by je osiągnąć.

 

ODPOWIEDŹ MINISTERSTWA KLIMATU I ŚRODOWISKA: