Z miłości do cukiernictwa i ?

Newsy

Z miłości do cukiernictwa i ?

11 maja 2011

30 kwietnie br. w Koninie odbył się Memoriał im. Jarka Preusa w piłce koszykowej. Wydarzenie to miało na celu uczczenie pamięci zmarłego tragicznie cukiernika Jarka Preusa. Przez cały dzień 60 zawodników uczestniczyło w rozgrywkach sportowych, przy aplauzie rodzin, przyjaciół i mieszkańców Konina.

Wydarzenie to zbiegło się w czasie z Jubileuszem Inauguracji Akademii Mistrza, która miała miejsce 1 maja w Wolsztynie w 2008 roku. Aby oddać hołd Jarkowi oraz pokazać jego drugą, obok koszykówki, pasję – cukiernictwo, grupa 18 cukierników z całej Polski, członków Akademii Mistrza, pod kierownictwem ekspertów AM Mieczysława Chojnowskiego oraz Jacka Zięby przygotowała największy na świecie tort w kształcie boiska do koszykówki w skali 1:3.

Prace nad przygotowaniem tego niesamowitego dzieła trwały wiele dni, a jego finał miał miejsce o godz 14.00 w centrum Konina, przed halą w której odbywały się rozgrywki sportowe.

Tort po złożeniu miał wymiary 9×5 m i ważył prawie 2,5 tony. Po oficjalnym przyjęciu wykonanej przez cukierników pracy, przez Prezydenta Miasta Konin, Józefa Nowickiego, który objął patronatem uroczystość, przystąpiono do podziału ciasta.

Tak jak i 3 lata temu, tak i tym razem, przygotowanie tak dużego, rekordowego ciasta miało swój wyższy cel. Kilkanaście tysięcy kawałków tortu zostało rozdanych mieszkańcom miasta i osobą odwiedzającym imprezę a przy tej okazji odbyła się charytatywna zbiórka pieniędzy na rzecz  dwumiesięcznej mieszkanki Konina, Iguni, która urodziła się z Zespołem Aperta i potrzebuje kosztownej operacji dla ratowania życia.

W ten sposób, cukiernicy oddali hołd Jarkowi, który znany był ze swojego zaangażowania w  niesienie pomocy tym, którzy tego potrzebują.

Inicjatorem tego wydarzenia i głównym sponsorem była firma ZT Kruszwica, a także Cukiernia Preus, Unifine Ford & Bake Ingredients polska Sp. z o.o., Martin Braun Sp. z o.o., Barry Callebaut Polska Sp. zo.o., Przedsiębiorstwa Zaopatrzenia Piekarz oraz PHPiU Centrum Polska.

Największe wyrazy uznania należą się cukiernikom, którzy bezinteresownie i z oddaniem zaangażowali się w prace nad tortem: Mieczysław Chojnowski, Jacek Zieba (Akademia Mistrza), Tomasz Mazurek,  Sławomir Kępa (Cukiernia Mazurek), Andrzej Wilk (Cukiernia Henryk Wilk), Jacek Kruszeń (Cukiernia Jacek Kruszeń), Artur Pawlicki, Łukasz Błaszczyk (Martin Braun sp.z o.o), Marek Ast (Cukiernia Karpicko), Łukasz Piński, Tomasz Kalinowski (Cukiernia Preus), Michał Kumur ( Piekarnia Cukiernia Andrzej Szydłowski), Krzysztof Kucharski (Unifine Polska Sp. Z o.o.) oraz uczniom szkoły im. Mikołaja Kopernika w Koninie: Łukasz Marczak, Mateusz Kołodziejczak, Daniel Antczak, Robert Poliński i przedstawicielom firmy ZTK Jamilowi Wahidi oraz Adamowi Grabusińskiemu.