35 zawodników i zawodniczek wystartuje w tym roku w 24. edycji Mistrzostw Polski Sommelierów. Zawody odbędą się w warszawskim Airport Hotel Okęcie 26-28 czerwca. Konkursowi towarzyszą seminaria i degustacje przygotowane przez partnerów wydarzenia, a finał zawodów jest otwarty dla publiczności i będzie transmitowany na profilach społecznościowych Stowarzyszenia. Poradnik Restauratora objął patronat medialny nad wydarzeniem.
27 czerwca (piątek) zaplanowana jest degustacja win i alkoholi Bar des Sommeliers, dostępna dla gości mistrzostw i szerokiej publiczności. W jednym miejscu można będzie spróbować win od uznanych producentów i importerów. Wydarzenie zaczyna się o 18.00.
Sobotnią galę finałową zawodów rozpocznie degustacja win w formie walk around zaplanowana na 15:30. Następnie trzej finaliści konkursu wystąpią przed publicznością na scenie, początek o godzinie 17:00. Udział w degustacji i finale jest bezpłatny, ale wymaga rejestracji:
O udziale w gali decyduje kolejność zgłoszeń.
Ramowy program Mistrzostw Polski Sommelierów 2025:
27.06 (piątek), 18:00 – 23:00 degustacja Bar des Sommeliers
28.06 (sobota), 15:30 degustacja Walk Around
17:00 Finał Mistrzostw Polski Sommelierów
oprac.: K. Walkowiak