Przez lata w naszej pracy wciąż szukamy czegoś nowego, nieodkrytego, zaskakującego. Nasi gości, bowiem już nie tylko są świadomi tego co jedzą i jak jedzą, ale coraz częściej szukają w naszych restauracjach czegoś więcej…
Doskonałe potrawy w nieoczywistej odsłonie, bogactwo regionalnych i ekologicznych składników zamknięte w eleganckich kreacjach połączone z wyszukanymi winami z całego świata. Goście doceniają i pragną czegoś jeszcze – komfortu i relaksu, który tworzy kameralna i dopracowana w każdym detalu koncepcja miejsca. Za trendami w potrawach staramy się podążać wszyscy. Jednak stworzenie atmosfery by gość czuł się niezwykle – to już inna bajka.
Obiekt hotelowo-restauracyjny Boreczna to siedlisko na wysokości 580 m n.p.m. w Górach Sowich, na uboczu wsi Michałkowa. Jest to ostatnia zachowana zabudowa na wzgórzu z rozległym widokiem 360 stopni na górę Ślężę, Wzgórza Strzelińskie, Małą i Wielką Sowę, Góry Kamienne i Sudety. Fascynujące zabudowania w stylu sudeckim zmienione w artystyczne wnętrze w najlepszym stylu i smaku. Sala klubowa stworzona do degustacji najbardziej wyszukanych trunków i kawy w maksymalnie komfortowej atmosferze. Sala kominkowa pozwala na idealny, nieśpieszny wieczór przy menu degustacyjnym. Natomiast oszklona weranda z uruchomionym stylowym starym piecem – kuchnią tradycyjną z płytą – będzie idealnym miejscem do przeprowadzania warsztatów kulinarnych.
Przez lata gotowałem w różnych miejscach i dla przeróżnych gości. Zawsze jednak zwracałem szczególną uwagę na jakość produktu i ciekawą jego odsłonę. Teraz po ponad 20 latach doświadczeń i spotkań z niesamowitymi kreatorami sztuki kulinarnej dotarłem do miejsca, gdzie całokształt restauracji zobowiązuje do sięgnięcia po coś innego… Boreczna to przemyślana koncepcja wpisująca się nie tylko w tak ważną ekologię, ale również w regionalność. Położenie restauracji przy lasach Sudetów pozwala mi na korzystanie z dzikich ziół i kwiatów z najczystszej natury. Bowiem najważniejszy jest dla mnie oczywiście produkt. Musi być absolutnie najwyższej jakości, bo staram się wyciągnąć z niego maksymalnie cały smak za pomocą dobrych praktyk. Stawiam na minimalizm i szacunek do produktu, dlatego też idealnym elementem naszej kuchni jest ogród w angielskim stylu. Wszystkie zasadzone rośliny są dobrane specjalnie pod kartę dań. Całości dopełniają kortenowe grille i kominki, w których przygotowujemy część potraw w sezonie letnim. W ten genialny sposób może przetransportować pierwotny smak ognia na talerze gości. Dodatkowo, w ogrodzie goście znajdą małą, szklaną oranżerię, gdzie będziemy przygotowywać potrawy przy gościach w formie live cooking na specjalne zamówienie oraz ogrodową balię z sauną i jacuzzi z widokiem na Wrocław.
Atmosfera i wnętrze stworzone przez właścicieli jest absolutnie astralne i takie też będzie nasze menu. Dopracowanie każdego detalu to znak rozpoznawczy tego miejsca, dlatego też skupiamy się głównie na menu degustacyjnym oraz wieczorach z live cooking w kameralnym gronie. Produkty regionalne, kiszonki i ekologiczne ptactwo to część propozycji w karcie dań. Nie zabraknie jednak ryb i owoców morza oraz chlebów i sosów w francuskim stylu przygotowanych przez mojego Sous Chefa Tomasza Czarneckiego, z którym mocno działam i współpracuje już od 5 lat.
WOJCIECH HARAPKIEWICZ
Szef Kuchni
Restauracja Boreczna w Michałkowej
Polska Inicjatywa Kulinarna
www.polskainicjatywakulinarna.pl