Wine&Food Noble Night – zgłoszenia do 13 kwietnia

Wydarzenia

Wine&Food Noble Night – zgłoszenia do 13 kwietnia

05 kwietnia 2018

Witek Iwański, Artur Moroz i Paweł Chomentowski, Łukasz Budzik to wybitni polscy szefowie kuchni i finaliści poprzednich edycji konkursu Wine&Food Noble Night. Kto w tym roku zdobędzie laur zwycięstwa? Właśnie ruszyły przygotowania do tegorocznej edycji i trwa rekrutacja do pierwszego etapu konkursu – zgłoszenia do 13 kwietnia. Uroczysty finał już 13 października w Warszawie, wtedy to na jeden wieczór powstanie magiczna, największa w Polsce restauracja.

Konkurs Wine&Food Noble Night składa się z dwóch etapów. W pierwszej kolejności następuje selekcja nadesłanych zgłoszeń i wybór 12 finałowych restauracji. W trakcie kwalifikacji sprawdzana jest karta menu, dobór smaków, jakość obsługi, dbałość o aranżację wnętrza.

Natomiast w finale restauracje ocenia publiczność, która podczas kolacji degustacyjnej ma możliwość skosztować wszystkich propozycji z menu. Goście mają również niepowtarzalną okazję obserwować zespoły podczas gotowania, a nawet możliwość rozmowy z szefami. Osobna ocena należy do grona jury profesjonalnego, które ocenia dania nie znając autorów przygotowanych potraw. W skład kapituły wchodzą największe nazwiska świata kulinarnego, nagradzani szefowie kuchni, krytycy kulinarni, smakosze. W 2017 roku byli to: Adam Chrząstowski – przewodniczący, szef restauracji Ed Red, Andrea Camastra – szef kuchni w Senses, Paweł Oszczyk – kierownik działu ds. grupy klientów HoReCa w Makro Polska, Karol Okrasa – szef kuchni Platter by Okrasa, Łukasz Budzik – laureat Wine&Food Noble Night 2016, Maciej Dobrzyniecki – Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce.

Dotychczas laureaci konkursu otrzymali nagrody m.in. w postaci:

  • szkolenia w Ecole de Cuisine Alain Ducasse w Paryżu, 
  • szkolenia w restauracji El Celler de Can Roca w Gironie,
  • stażu w Restauracji Arzak w San Sebastian w Hiszpanii,
  • stażu w Restauracji Senses pod okiem szefa Andrei Camastry,
  • stażu w Restauracji Le Cinq of Four Seasons George V Hotel oraz udziału w gali premierowej Gault&Millau w Paryżu,
  • stażu w restauracji Guy Savoy w Paryżu, udziału w targach Madrid Fusión 2018.

Zgłoszenia do 13 kwietnia na: konkurs@nobleconcierge.pl