Wielkopolski Kucharz Roku – zgłoszenia tylko do jutra

Wydarzenia

Wielkopolski Kucharz Roku – zgłoszenia tylko do jutra

14 maja 2018

Kapituła Konkursu Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego zaprasza do udziału w 5. edycji konkursu, który odbędzie się w dniu 8 czerwca w poznańskim hotelu Puro. Termin nadsyłania zgłoszeń – 15 maja. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

Celem konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności.

Zwycięzca otrzyma nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018.

W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą.

Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie 7 porcji dania głównego bazującego na wielkopolskiej wołowinie rostbef lub oko rozbratla (jeden element do wyboru)  drożdżach oraz szparagach. Informacji na temat dostępności mięsa z MCKEEN-BEEF na próby i do dań konkursowych udziela organizator. Zainteresowanych startem w konkursie prosimy o kontakt: wkr_konkurs@wp.pl

Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury z kraju i zza granicy, które w ramach nagrody „Gra o staż” zaproszą  wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni. Po raz drugi w historii konkursu jurorzy zostaną poproszeni o zapoznanie się, podpisanie i przestrzeganie Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu Kulinarnego.

Na zawodników czekać będzie jeszcze wiele atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych ufundowanych przez sponsorów, m.in. wyjazd na The Culinary World Cup EXPOGAST 2018 w Luksemburgu w charakterze obserwatora.

Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku, to nie tylko podpatrywanie rywalizacji konkursowej zawodników, ale prawdziwy Festiwal Smaku. W tym roku organizatorzy kładą szczególny nacisk na propagowanie tradycji kulinarnych Poznania zapraszając na warsztaty, pokazy i degustację przygotowaną przez Poznańscy Kucharze Razem oraz na wołowinę i wino. Szczegółowy program wydarzenia wkrótce.

Wstęp wolny dla wszystkich przedstawicieli branży.

Wydarzenie poprowadzi duet: Marta Klepka i Tomasz Purol.

Pełen emocji i przepełniony historią kuchni i smakami dzień zakończy Motylkowa gala, podczas której poznamy laureatów konkursu, oddamy cześć pamięci naszemu patronowi Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji, tym razem potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania pod egidą Dominika Brodziaka.

Gospodarzem tegorocznego wydarzenia będzie szef kuchni Restauracji Nifty No.20 w hotelu Puro – Jakub Ignyś, Wielkopolski Kucharz Roku 2015.

Kontakt z organizatorem: e-mail: m_joannaochniak@wp.pl.