Kapituła konkursu Wielkopolski Kucharz Roku konkursu im. Rafała Jelewskiego zaprasza do udziału w 5. edycji konkursu, który odbędzie się 8 czerwca w poznańskim hotelu Puro. Zwycięzca konkursu otrzyma nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2018. Termin nadsyłania zgłoszeń mija 15 maja.
Celem konkursu jest odkrywanie, poznanie i zaprezentowanie kulinarnych tradycji Wielkopolski w jej współczesnej aranżacji, zgodnej z obowiązującymi światowymi trendami, jak również stworzenie okazji do spotkania kucharzy, wymiany poglądów i porównania profesjonalnych umiejętności.
W konkursie mogą uczestniczyć kucharze z dowolnych zakładów gastronomicznych, zarówno hotelarskich jak i pojedynczych restauracji z całej Wielkopolski oraz kucharze urodzeni w Wielkopolsce, a pracujący w zakładach gastronomicznych w kraju i za granicą.
Zadaniem konkursowym będzie przygotowanie 7 porcji dania głównego bazującego na wielkopolskiej wołowinie rostbef lub oko rozbratla (jeden element do wyboru) drożdżach oraz szparagach. Informacji na temat dostępności mięsa z MCkeen-Beef na próby i do dań konkursowych udziela organizator. Zainteresowanych startem w konkursie prosimy o kontakt: wkr_konkurs@wp.pl
Termin nadsyłania zgłoszeń – 15 maja.
Prace konkursowe oceniać będzie profesjonalne jury z kraju i za granicy, które w ramach nagrody „Gra o staż” zaproszą wybranego przez siebie zawodnika na staż do swojej kuchni. Po raz drugi w historii konkursu jurorzy zostaną poproszeni o zapoznanie się, podpisanie i przestrzeganie Kodeksu Etycznego Jurora Konkursu Kulinarnego.
Kapituła konkursu: Barbara Surma, Joanna Ochniak, Dominik Brodziak i Tomasz Purol.
Na zawodników czekać będzie jeszcze wiele atrakcyjnych nagród finansowych i rzeczowych ufundowanych przez sponsorów, m.in. wyjazd na The Culinary World Cup EXPOGAST 2018 w Luksemburgu w charakterze obserwatora.
Konkurs Wielkopolski Kucharz Roku, to nie tylko podpatrywanie rywalizacji konkursowej zawodników, ale prawdziwy Festiwal Smaku.
W tym roku organizatorzy kładą szczególny nacisk na propagowanie tradycji kulinarnych Poznania zapraszając na warsztaty, pokazy i degustację przygotowaną przez Poznańscy Kucharze Razem oraz na wołowinę i wino. Szczegółowy program wydarzenia wkrótce.
Wstęp wolny dla wszystkich przedstawicieli branży.
Wydarzenie poprowadzi duet: Marta Klepka i Tomasz Purol.
– Pełen emocji i przepełniony historią kuchni i smakami dzień zakończy Motylkowa gala, podczas której poznamy laureatów Konkursu, oddamy cześć pamięci naszemu patronowi Rafałowi Jelewskiemu oraz ponownie przystąpimy do degustacji, tym razem potraw przygotowanych przez zespół wybitnych szefów kuchni z Poznania pod egidą Dominika Brodziaka – mówi Joanna Ochniak, organizator konkursu.
Gospodarzem tegorocznego wydarzenia będzie szef kuchni Restauracji Nifty No.20 w hotelu Puro – Jakub Ignyś, Wielkopolski Kucharz Roku 2015.
Hotel Puro Poznań łączy współczesny design z historycznym otoczeniem. Mariaż nowoczesnych mebli, starannie dobranej sztuki i niebanalnych przedmiotów jest echem eklektycznego ducha miasta. Dokonaj rezerwacji na hasło „Konkurs” (www.purohotel.pl/pl/poznan)
Kontakt z organizatorem: e-mail: m_joannaochniak@wp.pl
O patronie konkursu:
Śp. Rafał Jelewski (1970 – 2013) – wybitny szef kuchni, mentor i trener. Kucharz z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych imprezach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował Polskę w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie. W 2015 roku w Ostrzeszowie nastąpiło uroczyste uhonorowanie zasług śp. Rafała Jelewskiego dla branży gastronomicznej w postaci odsłonięcia tabliczki w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej. Rafał Jelewski w ciągu swojej kariery pracował nad wizerunkiem i smakiem kuchni hotelu Bazar (jeszcze przed remontem), hotelu HP Park na poznańskiej Malcie oraz hotelu Brovaria. Rafał Jelewski był wielkim miłośnikiem i propagatorem Kuchni Wielkopolskiej i uważał, że najlepszą kuchnię cechuje: „Prostota – ma bowiem wiele uroku i potrafi inspirować do pracy na najwyższym poziomie. Najlepszą kuchnię tworzy się z produktów dostępnych na wyciągnięcie ręki. Kupując regionalnie, tworzymy rynek produktów” – o takich Mistrzach Profesji pamiętać będziemy zawsze….