Wielkanocne gotowanie w Korbowej Kolibie

Newsy

Wielkanocne gotowanie w Korbowej Kolibie

04 kwietnia 2012

Faszerowane jaja, żurek, sandacz w szpinaku, kaczka z sosem wiśniowym i kurczak pomarańczowy – takie dania znani lekarze i politycy z regionu świętokrzyskiego gotowali w niedzielę (1.04.), w podkieleckim Sukowie. Pieczę nad całością imprezy od strony technicznej i kulinarnej sprawował Tomasz Pawlusek, członek Fundacji KSK wraz ze swoim zespołem z hotelu „Łysogóry”.

Cel był szlachetny – wsparcie dla Ośrodka Dializ przy Wojewódzkim Szpitalu Zespolonym w Kielcach i propagowanie idei przeszczepów, czym zajęli się koordynatorzy lekarz neurochirurg Igor Szydłowski oraz magister pielęgniarstwa Wiesława Saladra.

Faszerowane jaja na różne sposoby przyrządziła wicewojewoda Beata Oczkowicz oraz doktor nefrolog Krzysztof Bidas oraz burmistrz Daleszyc, Wojciech Furmanek.

Na deser były mazurki czekoladowe przygotowane przez Agatę i Martę z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego, które także dania wielkanocne gościom serwowały.