Wędzony gorącym dymem łosoś norweski ze…

Wędzony gorącym dymem łosoś norweski ze…

14 marca 2012

WĘDZONY GORĄCYM DYMEM ŁOSOŚ NORWESKI ZE SMAŻONĄ CYKORIĄ Z CYDREM

Robert Sowa, ekspert kulinarny

SKŁADNIKI: (DLA 4 OSÓB)

  • 4 x filet z łososia ze skórą (każdy o wadze ok. 150 g)
  • Trociny lub zrębki wędzarnicze z brzozy lub gruszy
  • Kilka gałązek tymianku cytrynowego
  • Sól morska, wędzona papryka Prymat
  • 4 przekrojone wzdłuż na pół cykorie
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka masła wiejskiego
  • ½ szklanki cydru (przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek)
  • 1 łyżka uprażonych i pokruszonych migdałów lub orzechów włoskich
  • Pieprz kolorowy młotkowany, imbir mielony Prymat do smaku
  • Sok z ½ cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety z łososia oprószyć solą i wędzoną papryką, ułożyć na metalowym ruszcie. Na dno garnka wsypać trociny i ułożyć gałązki tymianku. Do garnka wstawić ruszt z rybą, przykryć pokrywką (najlepiej z wbudowanym termometrem). Garnek postawić na ogniu i podgrzać, aż trociny zaczną dymić, a temperatura wewnątrz garnka osiągnie około 80°C. Wówczas wyłączyć ogień i pozostawić łososia na 15 minut w samym dymie. Na patelni skarmelizować cukier, dodać masło, cydr, migdały i przyprawy. Gdy sos zacznie gęstnieć, ułożyć na nim cykorię i smażyć 2 minuty z każdej strony. Uwędzoną rybę podawać na smażonej cykorii, skrapiając ją dodatkowo powstałym na patelni sosem połączonym z sokiem z cytryny.