WĘDZONY GORĄCYM DYMEM ŁOSOŚ NORWESKI ZE SMAŻONĄ CYKORIĄ Z CYDREM
Robert Sowa, ekspert kulinarny
SKŁADNIKI: (DLA 4 OSÓB)
- 4 x filet z łososia ze skórą (każdy o wadze ok. 150 g)
- Trociny lub zrębki wędzarnicze z brzozy lub gruszy
- Kilka gałązek tymianku cytrynowego
- Sól morska, wędzona papryka Prymat
- 4 przekrojone wzdłuż na pół cykorie
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka masła wiejskiego
- ½ szklanki cydru (przefermentowanego soku z dojrzałych jabłek)
- 1 łyżka uprażonych i pokruszonych migdałów lub orzechów włoskich
- Pieprz kolorowy młotkowany, imbir mielony Prymat do smaku
- Sok z ½ cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety z łososia oprószyć solą i wędzoną papryką, ułożyć na metalowym ruszcie. Na dno garnka wsypać trociny i ułożyć gałązki tymianku. Do garnka wstawić ruszt z rybą, przykryć pokrywką (najlepiej z wbudowanym termometrem). Garnek postawić na ogniu i podgrzać, aż trociny zaczną dymić, a temperatura wewnątrz garnka osiągnie około 80°C. Wówczas wyłączyć ogień i pozostawić łososia na 15 minut w samym dymie. Na patelni skarmelizować cukier, dodać masło, cydr, migdały i przyprawy. Gdy sos zacznie gęstnieć, ułożyć na nim cykorię i smażyć 2 minuty z każdej strony. Uwędzoną rybę podawać na smażonej cykorii, skrapiając ją dodatkowo powstałym na patelni sosem połączonym z sokiem z cytryny.