Warsztaty w ramach Nocy Restauracji

Newsy

Warsztaty w ramach Nocy Restauracji

13 maja 2013

Noc Restauracji w Poznaniu poprzedzą cztery warsztaty ukazujące możliwości kreatywnego wykorzystania jakościowych składników z regionu Wielkopolski prowadzone przez szefów kuchni czterech restauracji. Spotkania organizowane są we współpracy  z Agencją Rynku Rolnego, głównego partnera imprezy. Uczestnicy będą mieli okazję poznać nowoczesne techniki kulinarne i ich zastosowanie do przygotowywania potraw z regionalnych składników, dostarczonych od najlepszych wielkopolskich producentów.

Noc Restauracji to wydarzenie, które może dać wiele radości gościom restauracji, a ich właścicielom  inspirację na nową jakość  – Takie wspólne „biesiadowanie” ze znajomymi w czasie „Nocy restauracji” przyczyni się do zbudowania pewnej kultury kulinarnej, towarzyskiego spędzania czasu, która w dobie inteligentnych mediów jest w zaniku – tłumaczy Andrzej Bobrowski, Dyrektor Agencji Rynku Rolnego OT w Poznaniu  – Obcowanie z mistrzami kuchni da natomiast szansę regionalnym podmiotom gastronomii, restauracjom itd. na doskonalenie swych warsztatów i rozwój zgodny z oczekiwaniami swoich gości – dodaje Bobrowski.

Pierwszy warsztat odbędzie się w Restauracji Pastela w środę, 15 maja. Podczas warsztatów szef kuchni Marcin Michalski wskaże jak przygotować unikatowe kreacje z mięsa perliczki i królika. Kolejny warsztat odbędzie się w czwartek, 16 maja w restauracji 3 Kolory Cafe Bar & Restaurant.
W jego ramach zaprezentowane zostaną możliwości wykorzystania wieprzowiny złotnickiej do kulinarnych kreacji według przepisów Adama Zastrożnego.
W niedzielę, 19 maja w Hugo Restaurant odbędzie się specjalny warsztat poświęcony nowoczesnym technikom kulinarnym obróbki królika i ryb.

Restauracja ta słynie z podejścia Slow Food, a jej szef Dominik Narloch wykorzysta między innymi technikę gotowania próżniowego sous vide.
Ostatni zaplanowany warsztat będzie miał miejsce w Goko Resturacji Japońskiej we wtorek, 21 maja. Szef kuchni Goko Patryk Jerzykowski pokaże jak wielkopolską wołowinę i wieprzowinę złotnicką wykorzystać w daniach kuchni japońskiej. Podczas warsztatów wykorzystane zostaną produkty regionalne od najlepszych wielkopolskich producentów.

 

W każdym z 4 warsztatów weźmie udział 15 uczestników. Udział w warsztatach jest bezpłatny. Będą to zwycięzcy konkursów organizowanych w mediach oraz na stronie www.kulinarnypoznan.pl .  Zapraszamy.  Każdy uczestnik otrzyma upominek od Agencji Rynku Rolnego i firmy Monini, partnera imprezy.
Wszelkie szczegóły dotyczące warsztatów można znaleźć na stronie www.kulinarnypoznan.pl oraz na facebooku  www.facebook.com/PoznanKulinarny