Pomysł zorganizowania warsztatów kulinarnych zrodził się podczas redagowania części „Inbetween” w magazynie Malemen, w której stworzono ranking najlepszych restauracji w Polsce. Pierwsze miejsce zajęła Tamka 43 dowodzona przez Roberta Trzópka, który szkolony w katalońskiej El Bulli i kopenhaskiej Nomie wrócił do Polski, by na warszawskim Powiślu rozwijać swoją miłość do produktów sezonowych i kuchni molekularnej. Jego postać oraz sposób gotowania rozbudziły w redakcji ciekawość, by poznać sposoby przyrządzania potraw przez najlepszych kucharzy w Polsce, a także ekspertów w tej dziedzinie. Wszystkich zaproszono na „Warsztaty kulinarne” w ramach spotkań społeczności MALEMEN THINKTANK SOCIETY.
Wśród prelegentów znaleźli się: Wojciech Modest Amaro, Robert Trzópek, Tomasz Prange-Barczyński, Tomasz Jakubiak, Grzegorz Łapanowski i Olivier Janiak. Po części teoretycznej przyszedł czas na degustację. Gościom zaserwowano przekąski z grilla oraz wina kalifornijskie różnych szczepów. Wśród gości rozlosowano grilla firmy Weber, którego wręczył Pascal Brodnicki, torby z kulinarnymi upominkami od Kuchni.tv oraz oryginalną patelnię firmy Fissler.
Partnerem medialnym imprezy był m.in.: „Poradnik Restauratora”. Więcej informacji na stronie: www.mt-society.pl.