Warszawa kulinarną stolicą Europy Wschodniej

Aktualności

Warszawa kulinarną stolicą Europy Wschodniej

W najnowszym wydaniu amerykańskiego magazynu “Forbes” ukazał się artykuł, który przedstawia stolicę Polski jako najciekawszą destynację kulinarną w Europie Wschodniej.

Artykuł zwraca uwagę na różnorodność warszawskiej sceny gastronomicznej, od tradycyjnych polskich potraw po nowoczesne interpretacje kuchni fusion. Autorka, Lane Lee, podkreśla również rosnącą liczbę restauracji wyróżnianych w międzynarodowych przewodnikach oraz dynamiczny rozwój lokalnych inicjatyw kulinarnych. Warszawa to miejsce, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością, a kulinarne doświadczenia zaskakują na każdym kroku – pisze Lanee Lee.

Publikacja jest efektem podróży prasowej zorganizowanej przez Zagraniczny Ośrodek Polskiej Organizacji Turystycznej (ZOPOT) w Chicago we współpracy ze Stołecznym Biurem Turystyki (STB). Dzięki wspólnym wysiłkom POT i STB, Warszawa zyskuje na popularności wśród amerykańskich turystów poszukujących autentycznych i unikalnych doświadczeń kulinarnych. Takie inicjatywy przyczyniają się do umacniania pozytywnego wizerunku Polski na świecie oraz zwiększania ruchu turystycznego do stolicy – ocenia Magdalena Krucz, dyrektor Departamentu Planowania i Rozwoju w Polskiej Organizacji Turystycznej.

Natomiast Paweł Moras, dyrektor Stołecznego Biura Turystyki, zauważa, że bogactwo oferty gastronomicznej Warszawy, zarówno tej tradycyjnej, jak i nowoczesnych wariacji na temat polskiej kuchni, cieszy się coraz większym zainteresowaniem odwiedzających nasze miasto turystów. – Ten fenomen dostrzegany jest również przez tak prestiżowe tytuły jak Forbes USA, a takie publikacje zachęcają do odwiedzin w polskiej stolicy kolejnych amerykańskich gości. Stołeczne Biuro Turystyki wspólnie z Polską Organizacją Turystyczną będą konsekwentnie kontynuować strategię promocji poprzez kulinaria, bo to nie tylko aktualny trend, ale również poważny atut naszego kraju – podkreśla Paweł Moras.

Tekst artykułu: Forbes

źródło i fot.: Polska Organizacja Turystyczna

oprac. H. Handkowska