Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej powstała w pandemii, jako odpowiedź na potrzeby branży gastronomicznej, która nie posiadała swojego reprezentanta, broniącego jej interesów w rozmowach z rządem, szczególnie w tak trudnym czasie jakim był przełom lat 2020 i 2021. Przez ponad rok IGGP była tworzona i zarządzana w ogromnej części zdalnie, co było dodatkowym wyzwaniem w tworzeniu całej organizacji.
Dzięki ogromnemu zaangażowaniu naszych członków, przedstawicieli regionalnych, dzięki pracy rady i zarządu – cały ten proces przebiegał sprawnie i profesjonalnie, jednak jako społeczność, dla której spotkania i kultura stołu są kluczowe, wyczekiwaliśmy z niecierpliwością momentu, w którym będziemy mogli bez przeszkód spotkać się, podać sobie ręce i porozmawiać na żywo. 29 czerwca 2021 roku, podczas Walnego Zgromadzenia Członków Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. W Warszawskim Domu Technika NOT spotkali się przedstawiciele IGGP z całego kraju, aby wypełnić formalne założenia statutowe, a co najważniejsze – przeprowadzić szeroką dyskusję nad stanem naszej branży i ustalić wspólny plan na wyjście z kryzysu i dalszy rozwój gastronomii.
Kilka minut po godzinie 12, prezes zarządu IGGP, Jacek Czauderna przywitał wszystkich zgromadzonych członków oraz gości, a następnie rozpoczął swoją prezentację „Strategia rozwoju branży gastronomicznej w latach 2021/2022”.
Strategia rozwoju branży
Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej ma ambicję być największą organizacją przedsiębiorców gastronomicznych – mówił Jacek Czauderna, prezes zarządu. Mówimy o całym łańcuchu dostaw oraz pracownikach branży. Rozwijamy się dynamicznie. Zawiązaliśmy IGGP 20 marca 2020 r. a w lipcu 2020 roku zostaliśmy zarejestrowani w KRS, w tym momencie deklarację przystąpienia złożyło 800 podmiotów gospodarczych ale chcemy aby było nas kilkanaście tysięcy, ponieważ wtedy będziemy mogli jednogłośnie komunikować zmiany dla branży aby mogła zyskownie się rozwijać i pobudzić się ekonomicznie po trudnym czasie pandemii.
Prezentacja prezesa objęła kilka najważniejszych filarów, które będą także celami strategicznymi IGGP na najbliższe miesiące, są to:
Pobudzenie ekonomiczne branży gastronomicznej
Obrona przed kolejnymi lockdown’ami
Budowa największej organizacji gastronomicznej i rozwijanie korzyści dla członków
Komunikacja najlepszych praktyk i doświadczeń oraz szkoleń z praktyki
Rzeczywista integracja branży oraz sektora MŚP
Odbudowa i rozwój
Poszkodowani gastronomowie potrzebują konkretnej pomocy aby odbić się po ogromnym kryzysie, jaki nas spotkał. IGGP posiada konkretne pomysły na to, jak pobudzić branżę. Nasze propozycje są proste i absolutnie wykonalne dla rządzących, a wprowadzenie ich spowoduje, że budżet państwa będzie stale zasilany, przedsiębiorcy nie zamkną swoich działalności, a to przecież oni, my – mikro, mali i średni zasilamy 50 procent PKB. Obniżka VAT do 8%, obniżenie stawek ZUS za pracownika czy zwiększenie budżetów reprezentacyjnych w firmach, zamiast oferowania im bonów gastronomicznych będą realną pomocą i bodźcem do dalszego inwestowania w swoje biznesy, co jest kluczowym elementem rozwoju w każdej dziedzinie.
Musimy się też obronić przed kolejnymi lockdownami – kontynuował prezentację Jacek Czauderna – mamy miliony ozdrowieńców, zaszczepionych. Nie możemy pozwolić na zamykanie lokali, chcemy otwartej gastronomii zewnętrznej bez względu na sytuację. Musimy mieć także dopracowane procedury higieniczne, co komunikujemy z GiS i ministerstwem zdrowia. Wewnętrznie rozwijamy dla naszych członków projekty grup zakupowych i programy lojalnościowe. Chcemy wspierać się i pokazać innym, że budowanie społeczności przedsiębiorców i pracowników, która dba o swoje interesy wzajemnie, przynosi wymierne korzyści. Kolejnym projektem jest utworzenie ośrodków szkoleniowych, dzięki którym w kryzysie zatrudnienia będziemy mieć możliwość wypełnienia naszych szeregów dobrze wyedukowanymi, profesjonalnymi pracownikami, z którymi wspólnie będziemy budować nową jakość polskiej gastronomii.
Obrady Walnego Zgromadzenia
Kolejnym punktem w agendzie była część formalna. Przegłosowano (jednogłośnie) wszystkie punkty programu. Następnie odbyły się wybory uzupełniające do Rady Izby Gospodarczej. Wyłoniono 10 kandydatów, z których wybranymi do Rady Izby zostali:
Renata Kamienik, Hotel DaVinci, Kielce
Evelina Viśnievska, restauracja #Wstoczni z Gdyni
Jarosław Walczyk, Fundacja Klubu Szefów Kuchni, Warszawa
Krzysztof Heller, DOHA sp. z o.o , Poznań
Rada IGGP w nowym składzie niebawem zbierze się aby zatwierdzić kandydatury nowych członków zarządu. Nominowani na te funkcje zostali:
Dorota Rydygier, restauracja Voila z Krakowa
Ewa Gutkowska, restauracja Drewno i Ogień w Radomiu
Jacek Bełz, restauracja i pensjonat Pod Strzechą w Międzyrzeczu. Ponad 20-to letnie doświadczenie w branży gastro. Odznaczony przez Marszałka medalem „Zasłużony dla Województwa Lubuskiego”, Osobowość roku 2020 wg Gazety Lubuskiej w kategorii Działalność społeczna i charytatywna.
Na koniec spotkania, po częściach oficjalnych i wyborach, długo dyskutowano nad pomysłami i propozycjami ratowania polskiej gastronomii oraz potrzebie integrowania przedsiębiorców. Pojawiło się wiele propozycji zarówno z zakresu oficjalnych dróg komunikowania się z rządem, jak i tych, które aktywizują i uświadamiają zarówno przedsiębiorców jak i konsumentów.