VII Festiwal Kuchni Greckiej

Newsy

VII Festiwal Kuchni Greckiej

22 marca 2012

21 marca br. odbył się VII Festiwal Kuchni Greckiej podczas XVI Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro. VII Festiwal Kuchni Greckiej to cykliczne wydarzenie mające na celu propagowanie w Polsce tradycyjnej kuchni greckiej, oryginalnych, regionalnych receptur i produktów zarówno wśród hotelarzy, restauratorów, szefów kuchni i kucharzy, jak i wśród konsumentów.

Swoją obecnością i kunsztem zaszczycili Festiwal przedstawiciele Kapituły Klubu Szefów Kuchni Polski, którzy wraz z KSK Grecji zasiedli w Jury konkursowym – Jerzy Pasikowski (przewodniczący jury) – Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni,  Panagiotis Alexopoulos – Sekretarz Chef’s Club – Grecja, Giancarlo Russo – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Kurt Scheller – Członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Athanasios Skouras – Wiceprezes Chef’s Club – Grecja, Robert Sowa – Wiceprezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni i     Dariusz Zahorański – Wiceprezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

12 kucharzy z całej Polski musiało w ciągu 1 h przygotować danie główne w 7 porcjach z wykorzystaniem: rostbef Sokołów, ciasta Kataifi Kanaki, sera Halloumi Pittas, świeżych ziół Swedeponic, oliwy z oliwek Extra Virgin oraz Pomace „Theofilos”.

Pierwsze miejsce przypadło Robertowi Dąbrowskiemu z hotelu Bryza w Juracie. Na drugiej pozycji uplasował się Paweł Kubera z Hotelu Zieliński w Szczecinku. A trzecia była Sylwia Bukała z Restauracji Etno w Warszawie. Zwycięzca konkursu został nominowany do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski 2012. Biuro Podróży Hellas Travel wraz z Itaką ufundowało także tygodniowy pobyt w Grecji wraz z osobą towarzyszącą.

W tym dniu odbył się także IV Polski Festiwal Carvingu. Tematem tegorocznego konkursu były święta Wielkanocne i Mistrzostwa Europy w Piłce Nożnej. Zwycięzcy to: Dominik Bajer z restauracji White Red Salon Biznes & Sport w Rybniku, Grzegorz Gniech, Carving-Gniech Wejcherowo i Piotr Małachowski, Stargard Szczeciński E&P.