18 czerwca br. w Parku Chopina w Gliwicach wystartuje już VI Festiwal Śląskie Smaki. Gwoździem programu jak co roku będzie konkurs kulinarny dla kucharzy amatorów i zawodowców, oceniany przez profesjonalne jury.
W jury zasiądą: Waldemar Hołówka – członek Fundacji Klubu Szefów Kuchni, Wiesław Wróblewski – współorganizator konkursu, Prezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego, Marek Furczyk – współorganizator konkursu, Jean Bos – Prezydent Euro-Toques Polska, mistrz kuchni molekularnej, przewodniczący jury, Krzysztof Gawlik – ekspert kulinarny RM Gastro, Hanna Szymanderska – znawczyni kuchni polskiej i regionalnej oraz Jacek Dutka – wiceprezes Beskidzkiego Klubu Kulinarnego. Uczestnicy konkursu rywalizować będą o tytuł Eksperta Śląskich Smaków oraz nagrody – w tym nagrodę Złotego Durszlaka.
Kuchnia śląska to jedna z najbardziej znanych i lubianych kuchni regionalnych, mająca niemały wpływ na kształt kuchni polskiej. Fakt ten potwierdza obecność tradycyjnych śląskich dań w kartach restauracji w całym kraju, a także za granicą. Żur, karminadle (mielone), rolady, kluski śląskie, pańczkraut (ziemniaki z boczkiem, kiełbasą, cebulą i kapustą), oblaty (wafle) – tych i wielu innych dań można będzie skosztować podczas Festiwalu.
Konkurs przewidziany jest dla 20 uczestników – amatorów i profesjonalistów. Drużyny mogą być jednak wieloosobowe. W tym roku nie zabraknie gotujących rodzin, Kół Gospodyń Wiejskich, uczniów gastronomików jak również zawodowych kucharzy. Oto lista uczestników:
Zespoły amatorskie:
- Koło Gospodyń Wiejskich z Rud,
- Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej,
- Koło Gospodyń Wiejskich z Dąbrowy Górniczej,
- Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza,
- Rada Powiatowa KGW z Kłobucka,
- Panie z sołectwa Babice,
- Team Rodzinny z Czarkowa,
- Zespół Folklorystyczny “Familijo” ze Skrzyszowa,
- Nina i Mirek – gotująca rodzina z Tarnowskich Gór.
Zespoły profesjonalistów:
- Ośrodek Rekreacyjno-Szkoleniowy “Zagroń” w Istebnej (drużyna – Linterki),
- Restauracja “Frykówka” z Pszczyny,
- Restauracja “Stara Piekarnia” z Pszczyny,
- Restauracja “Valdi Plus” z Mikołowa,
- Restauracja “u Górala” w Pszczynie,
- Ekipa z Górnego Śląska.
- Zespół Szkół Ekonomiczno-Usługowych im. Króla Stanisława Augusta Poniatowskiego z Gliwic,
- Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego z Wodzisławia Śląskiego,
- Zasadnicza Szkoła Zawodowa w Żarkach,
- Zespół Szkół Gastronomicznych im. Gustawa Morcinka z Katowic,
- Zespół Szkół Zawodowych z Raciborza.
Obok konkursowych wydarzeń kulinarnych odbędą się także pokazy kuchni molekularnej w wykonaniu Jeana Bosa oraz występy artystyczne i niespodzianki dla dzieci. Na zakończenie imprezy wystąpi Zespół Pieśni i Tańca „Śląsk”.
VI Festiwal Śląskie Smaki jest organizowany przez Śląską Organizację Turystyczną, Miasto Gliwice i Beskidzki Klub Kulinarny.