V edycja konkursu  “Black Box – Co się nawinie”

Newsy

V edycja konkursu “Black Box – Co się nawinie”

13 maja 2013

26 kwietnia br. w Zespole Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych w Tarnowie  odbyła się piąta edycja konkursu szkół gastronomicznych ,,Black Box -Co się nawinie”. Jak co roku Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i  Cukierników objęło patronatem merytorycznym oraz ufundowało puchary dla zwycięzców.

W konkursie wzięło udział 12 uczniów z małopolskich szkół o profilu gastronomicznym. Startujący mieli 120 minut na przygotowanie dania. Grupa jurorów składająca się z członków SMKiC bacznie obserwowała i oceniała poczynania przyszłych adeptów sztuki kulinarnej.

W pracach jury wzięli udział kucharze z małopolskich restauracji: Michał Henzel – Gastro -Pack, Marcin Szybiński – Restauracja Palermo Kraków, Robert Żmuda – Restauracja Wesele Kraków, Artur Kiciński – Hotel Park Inn Kraków, Macin Socha – Folwark Stara Winiarnia, Leszek Kawa, Marek Galica – Szef kuchni restauracji w Zakopanem

Pierwsze miejsce przypadło Kamili Łudzik ze Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 im. O. Bujwida w Krakowie. Druga była Ewelina Hebda ze Zespołu Szkół Ekonomiczno-Gastronomicznych im. Józefa Piłsudskiego w Tarnowie, a trzecia Jolanta Rojowska ze      Zespołu Szkół nr 3 im. Ks. prof. Józefa Tischnera w Bochni.