W dniach 17–23 listopada kuchnia włoska ponownie stanie się tematem numer jeden w Polsce. Wszystko za sprawą inicjatywy „Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie”, organizowanej przez Ambasadę Włoch w Polsce, we współpracy z Biurem ICE – Italian Trade Agency w Warszawie, Włoskim Instytutem Kultury w Warszawie i w Krakowie, Włoską Izbą Handlowo-Przemysłową w Polsce (CCIIP), organizacją Comites oraz licznymi partnerami i sponsorami.

Tegoroczna edycja odbywa się pod hasłem:„Kuchnia włoska. Zdrowie, kultura, innowacyjność”, a jej motywem przewodnim jest Sardynia – wyspa znana nie tylko z malowniczych krajobrazów, ale również z unikalnej kuchni i stylu życia.

Kultura kulinarna Sardynii, oparta na prostocie, lokalnych produktach i wspólnym celebrowaniu posiłków, to jeden z najcenniejszych i najbardziej rozpoznawalnych elementów włoskiego dziedzictwa kulinarnego. Tegoroczna edycja ma na celu promocję włoskich tradycji gastronomicznych i winiarskich, podkreślając ich kluczowe wartości: jakość, zrównoważony rozwój, tożsamość, bioróżnorodność i kulturę – podkreśla Luca Franchetti Pardo, Ambasador Włoch w Polsce.

Kulinarna podróż przez Polskę

W ramach Tygodnia Kuchni Włoskiej na Świecie zaplanowano liczne wydarzenia w całym kraju – od kolacji degustacyjnych po spotkania edukacyjne i kulturalne.

W restauracjach w wielu miastach odbędą się specjalne menu degustacyjne przygotowane w ramach projektu koordynowanego przez Biuro ICE–ITA w Warszawie. Dla młodych kucharzy zaplanowano kursy mistrzowskie prowadzone przez członków Włoskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni w Polsce. Punktem kulminacyjnym będzie kolacja galowa z udziałem gości z Sardynii.

W programie znajdą się także konferencje i debaty poświęcone kulturze kulinarnej Włoch, wystawy, pokazy gotowania oraz inicjatywy promujące autentyczne włoskie produkty w sieciach handlowych.

Kultura, edukacja i smak

Jednym z kluczowych projektów tegorocznej edycji jest inicjatywa Sapori Italiani in GDO, realizowana przez Włoską Izbę Handlowo-Przemysłową w Polsce (CCIIP). W jej ramach powstanie seria wideo-przepisów przygotowanych we współpracy z polskimi sieciami handlowymi, promujących włoską żywność i kulturę kulinarną.

W Krakowie odbędzie się show cooking w wykonaniu szefa kuchni Luciano Vigliottiego oraz degustacja win komentowana przez sommelierkę Antonellę Amodio.

Z kolei Fundacja Bottega Italiana i Comites zorganizują w Warszawie i Krakowie rodzinne wydarzenia edukacyjne poświęcone zdrowemu odżywianiu i włoskiemu stylowi życia.

W programie znajdzie się również spotkanie ekspertów Giancarlo Pierri i Helgi Liberto, poświęcone produktom i tradycjom Regionu Kampanii – jednego z najważniejszych kulinarnych regionów Włoch.

Święto włoskiej kultury kulinarnej

„Tydzień Kuchni Włoskiej na Świecie” to globalny projekt promujący autentyczność włoskiej kuchni**, jej regionalne zróżnicowanie i znaczenie dla zdrowia, kultury oraz gospodarki. W Polsce wydarzenie z roku na rok cieszy się rosnącym zainteresowaniem branży gastronomicznej, szefów kuchni i miłośników włoskiego stylu życia.

Organizatorzy: Ambasada Włoch w Polsce, ICE – Italian Trade Agency, Włoski Instytut Kultury w Warszawie i Krakowie, Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa w Polsce (CCIIP), Comites

Źródło: Ambasada Włoch w Polsce / ICE–ITA Biuro w Warszawie

Oprac. H.Handkowska