18 kwietnia jak co roku wypada Światowy Dzień Turystyki Kulinarnej. W tym roku w dniach 17-18 kwietnia odbędzie się również międzynarodowa konferencja „Turystka kulinarna na rzecz dziedzictwa kulturowego”. To spotkanie praktyków i badaczy z Polski i ze świata, którzy będą dzielić się wiedzą i inspiracjami jak w najlepszym stopniu wykorzystać dziedzictwo do rozwoju turystyki kulinarnej. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Dr. inż. Piotr Dominik, przewodniczący Rady Programowej i Hubert Gonera koordynator konferencji i ambasador Światowego Stowarzyszenia Turystyki Kulinarnej w Polsce tak komentują wybór tegorocznego tematu spotkania. Dzięki naszym spotkaniom już nikomu nie trzeba tłumaczyć, że turystyka kulinarna jest ważną częścią oferty turystycznej. Powszechnie wiadomo, że turyści podróżują żeby jeść, a czasy kiedy to jedli żeby podróżować są już za nami. Tym razem zastanawiamy się jak najlepiej ułożyć relacje miedzy spuścizną pokoleń, tradycjami stołu i kuchni a turystyką. Wiem, że właśnie turyści kulinarni są w stanie, poprzez swoje zainteresowanie i wydatki najlepiej podtrzymać i zachować dla przyszłych pokoleń dziedzictwo kulinarne.
Tegoroczne spotkanie będzie w większej mierze niż do tej pory stawiało na budowanie mostów między inspiracjami płynącymi z Europy zachodniej i USA i polskimi praktykami biznesowymi, samorządowymi i kulturowymi tworzącymi przeżycia turystyki kulinarnej. Będzie także kładło istotny nacisk na włącznie do turystyki ogromnego zasobu smaków regionalnych i lokalnych, które pochodzą bezpośrednio od przetwórców, producentów żywności i rolników.
Między innymi z tego powodu partnerem tegorocznej edycji są Zwiedzanie Gorzelni w Podolu Wielkim oraz Dwór w Mościbrodach. Oba przedsięwzięcia są bowiem jednymi z najciekawszych przykładów wejścia do turystyki kulinarnej przetwórców, którzy poprzez wykorzystanie dziedzictwa i rewitalizację stworzyli atrakcję turystyki kulinarnej z prawdziwego zdarzenia. W Gorzelnia w Podolu Wielkim od 180 lat stanowiła integralną część gospodarstwa. Niegdyś była jednym z wielu obiektów tego typu, które ze swymi charakterystycznymi ceglanymi kominami były łatwo rozpoznawalnym elementem pomorskiego krajobrazu. Dziś jest jedną z nielicznych ocalałych gorzelni rolniczych, a od 2019 również gorzelnią, w której produkowane są tradycyjne polskie wódki, okowity oraz okowity starzone w beczkach. Zwiedzanie tej niewielkiej, rodzinnej Gorzelni, to znakomita okazja, żeby dowiedzieć się jak wygląda rzemieślnicza produkcja okowity, czym się różni wódka od okowity i jak się ją wytwarza. Zapraszamy Państwa na 2 godzinną edukacyjną podróż z przewodnikiem przez wieki bogatej tradycji i historii polskiego gorzelnictwa. Zwiedzanie zakończone jest degustacją okowit.
Dwór w Mościbrodach z kolei to wizytówka turystyki kulinarnej Mazowsza. W restauracyjnym menu królują tradycyjne staropolskie potrawy, wędliny, pasztety i mięsa własnego wyrobu oraz ryby z okolicznych stawów. Wyróżnikiem kulinarnym miejsca jest wędzony karp z własnej hodowli. Poddany pieczołowitej renowacji Dwór zaprasza do odkrycia zarówno pełnych uroku i charakteru wnętrz, jak też komfortowo wyposażonych pokoi. W oficynie znajduje się recepcja, pokoje gościnne oraz warta osobnej opowieści Restauracja Dworska. Wszystko to pozwana na podróż w czasie do roku 1848 kiedy to powstał Dwór. Nieprzypadkowo Dwór Mościbrody leży na wyróżnionym Szlaku Kulinarnym Mazowiecka Micha Szlachecka.
O podniebienia gości zadają między innymi Dwór w Mościbrodach, Muzeum Pałac w Wilanowie oraz restauracja Let’s Nibble w Fabryce Norblina – tam odbędzie się kolacja na zakończeniu pierwszego dnia. Dodatkowo Pałac w Wilanowie przedstawi prezentację Muzeum, które gotuje …, czyli dyplomacja kulinarna z historią w tle. Realizacje programu „Ogród-kuchnia stół”
Spotkanie wspierają także Polska Organizacja Turystyczna, która będzie gospodarzem panelu W drodze do gwiazd – prezentacja działań promujących restauracje Michelin w Polsce. Partnerem hotelowym wydarzenia jest grupa Gromada.
Tegoroczny program zapowiada się zupełnie wyjątkowo. Trzy wystąpienie zagraniczne. Dwa warsztaty praktyczne. Poruszanie ważkich tematów takich jak: Jak stać się Europejskim Regionem Gastronomii na przykładzie Fińskiego regionu Saimaa. Jak stworzyć atrakcję turystyki kulinarnej z gospodarstwa rolnego lub producenta? Co dają gwiazdki Michelin? Jak wygląda profil turysty kulinarnego? Jak aplikować do UNESCO z polskim dziedzictwem kulinarnym i wiele, wiele więcej…
To wszystko czeka Was podczas konferencji, na którą zostało 20 ostatnich miejsc. Śpieszcie się z rejestracją
Ale najpierw przeczytajcie program.
Anu-Anette Varho i Sari Kaasinen – Saimaa European Region of Gastronomy
Erik Wolf – założyciel i dyrektor zarządzający WFTA
Saimaa European Region of Gastronomy
Saimaa European Region of Gastronomy
Saimaa European Region of Gastronomy
Saimaa European Region of Gastronomy
Dwór w Mościbrodach
Gorzelnia w Podolu Wielkim