Philippe Mille z Restauracji Le Parc w zamku Les Crayères w Szampanii, uhonorowanej dwiema gwiazdkami Michelin, Wojciech Modest Amaro Szef kuchni atelier Amaro, pierwszej restauracji w Polsce, która zdobyła gwiazdkę Michelin, oraz Maciej Majewski z warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne przygotowali kolację na Gali Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP). Zaproponowane menu łączyło w sobie polską i francuską tradycję kulinarną. Poradnik Restauratora uczestniczył w tym spotkaniu.
9 lutego, w warszawskim hotelu Sofitel Warsaw Victoria, odbyła się doroczna Gala CCIFP, której motywem przewodnim był francuski szampan. Tegoroczna uroczystość, była nie tylko doskonałą okazją do nawiązania wartościowych kontaktów, ale także dostarczyła niezapomnianych wrażeń smakowych. W tym roku do przygotowania kolacji na Gali zostali zaproszeni cenieni w środowisku kulinarnym szefowie kuchni: Philippe Mille, Wojciech Modest Amaro oraz Maciej Majewski, którzy wspólnie mogą się pochwalić aż trzema gwiazdkami Michelin – najwyższym wyróżnieniem w świecie gastronomii. Serwowanym podczas Gali daniom towarzyszyły specjalnie wyselekcjonowane na tę okazję szampany, podkreślające walory smakowe przygotowanych potraw.
Philippe Mille od 2010 r. jest szefem kuchni restauracji Le Parc oraz Brasserie Le Jardin w posiadłości Domaine Les Crayères. Wielokrotnie zdobywał najważniejsze nagrody świata kulinarnego. Jego talent został doceniony również przez recenzentów Przewodnika Michelin, którzy wyróżnili go dwiema gwiazdkami. Kuchnia Mille’a zbudowana jest wokół trzech osi, jakimi są: produkt, sposób jego przyrządzenia oraz przyprawienia. Na Gali CCIFP Szef Mille przygotuje danie główne: delikatne małże Św. Jakuba z nutą cytrusową i esencją z szampana oraz słupki z buraka żółtego i kandyzowanego selera, którym będą towarzyszyć płatki pieczarek brunatnych z chrupiącą posypką z kasztanów. Smak dania podkreśli Champagne Perrier-Jouët Blason Rosé.
Wojciech Modest Amaro jest odpowiedzialny za przygotowanie zimnej przystawki oraz deseru dla gości Gali CCIFP. Wojciech Modest Amaro to najbardziej uznany na świecie polski kucharz. W 2012 r. atelier Amaro jako pierwsza restauracja w Polsce została wyróżniona przez przewodnik Michelin Wschodzącą Gwiazdką, a w 2013 r. ta „promesa” została zmieniona na pełnowartościową, historyczną, pierwszą dla Polski Gwiazdkę Michelin. Zimną przystawką przygotowaną przez Szefa Amaro będzie śledź na sałatce z awokado, ogórka i kwiatów kopru włoskiego, przykryty pianą z szampana, ginu i koperku z karmelizowanymi igłami świerku. Smak przystawki podkreśli szampan Champagne Marquis de Bel Aires Brut. Natomiast deser, który zaserwuje gościom to bakłażan gotowany w syropie z czarnego bzu z lodami chałwowymi i słonym makiem. Do tego dania idealnie pasuje szampan z dominującym szczepem pinot noir – Champagne Drappier Carte d’Or Brut.
Maciej Majewski od 2014 r. jest szefem kuchni warszawskiej restauracji La Brasserie Moderne, którą tworzył od podstaw. Stylem gotowania, w którym się spełnia, jest kuchnia polsko – francuska w wydaniu modern, bazująca na najlepszej jakości sezonowych składnikach. Na Gali CCIFP Szef Majewski jest odpowiedzialny za przygotowanie ciepłej przystawki oraz serów. Daniem przyrządzonym przez Macieja Majewskiego będzie grasica cielęca z pietruszką i fenkułowo-cytrynową gremolatą. Majewski przygotuje także wariację wokół sera Chaource, gdzie tradycja harmonijnie łączy się nowoczesnością.
Gala CCIFP jest jednym z najważniejszych, dorocznych wydarzeń organizowanych przez Francusko-Polską Izbę Gospodarczą, która zrzesza ponad 450 polskich i francuskich firm. Warto pamiętać, że Francja jest jednym z największych inwestorów zagranicznych w naszym kraju, a skumulowana wartość francuskich inwestycji wynosi blisko 18 mld euro, co przekłada się na ćwierć miliona stworzonych miejsc pracy. Gala jest zatem doskonałym momentem do promocji Francji w Polsce i nawiązywania relacji pomiędzy polskimi i francuskimi przedsiębiorcami.