17 listopada odbyły się trzecie warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere pt. „Deser restauracyjny. Deser na talerzu”. To wydarzenie zgromadziło młodzież zafascynowaną sztuką kulinarną, tym razem cukierniczą. Warsztaty, poprowadził cukiernik Michał Iwaniuk.
Michał Iwaniuk, szef kreatywny Cukierni Gourmet Group, jako trener kulinarny poprowadził uczestników przez intensywne, sześciogodzinne warsztaty. Studenci mieli okazję praktykować wykonanie dwóch deserów – brownie buraczane z czekoladą Ruby, żelem malinowym i pianą z czerwonych owoców oraz cannelloni z malinami i kremem migdałowym z pianą cynamonową.
Przed częścią warsztatową, młodzi adepci sztyki kulinarnej mieli okazję uczestniczyć w wykładzie eksperckim, który poprowadził doktor Artur Głuchowski ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Temat brzmiał: „Multisensoryczność posiłku – aspekty związane z wizualizacją potraw (plating), nowoczesnymi metodami składania zamówień i serwowania potraw”. Zajęcia te pozwoliły studentom spojrzeć z szerszej perspektywy na nowe, fascynujące obszary kreowania dań, które wychodzą spod ich rąk. Zyskali wiedzę jak kolor, zapach, słuch czy smak wpływają na odbiór potraw. Dowiedzieli się, że nawet wielkość talerza czy jego kształt lub barwa zmieniają nastawienie konsumentów wobec tej samej potrawy. Ekspert podzielił się ze studentami przekrojem wyników badań naukowych z całego świata, a także przywołał arcyciekawe wyniki badań własnych.
„Jako partner Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere jest nam niezmiernie miło po raz kolejny gościć najbardziej utalentowaną młodzież w siedzibie Warsaw Academy of Pastry Arts w progach Sempre Group. Każdy z Uczestników tego projektu świadomie wybrał drogę swojej kariery kulinarnej. Z wielką przyjemnością wspieramy i obserwujemy studentów Akademii podczas szkoleń z mistrzami cukiernictwa. ‹‹Jeśli kochasz to, co robisz – rób to z pasją››, a my z pewnością w rozwoju tej pasji Ci pomożemy”! – brzmiały słowa przedstawicieli Sempre Group.
Niezmiernie cieszy mnie fakt, że mamy tak wielu zdolnych i ambitnych młodych ludzi, których pasją jest gastronomia, a w tym cukiernictwo – mówił Michał Iwaniuk. – Warsztaty Akademii Mistrzów Smaku by Belvedere to idealne miejsce do pogłębiania swojej wiedzy i nauki umiejętności praktycznych. Z wielką przyjemnością prowadzę w kolejnej edycji warsztaty w charakterze trenera kulinarnego, przekazując studentom swoje doświadczenie i mając nadzieję, że będą kontynuować swoja cukierniczą pasję”! – to słowa, które oddają entuzjazm prowadzącego.