To już trzeci Medal Europejski dla nadzień cukierniczych Lauretta piotrkowskiej firmy. Po raz kolejny doceniono najwyższą jakość, europejskie standardy produkcji oraz coraz bardziej widoczną obecność na zagranicznych rynkach.
Medal Europejski to nagroda przyznawana przez Business Center Club, największą w Polsce organizację zrzeszającą indywidualnych pracodawców. Komisja weryfikacyjna złożona z wybitnych ekspertów, przyznaje wyróżnienia firmom, które są członkami BCC. Współorganizatorem konkursu jest Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny w Brukseli, organ doradczy UE, dzięki czemu konkurs ma międzynarodowy charakter.
Nagrodą tą wyróżniane są marki z potencjałem rozwojowym, posiadające odpowiednie licencje oraz patenty, a także silnie obecne na europejskich rynkach. Przyznanie kolejnego Medalu Europejskiego nadzieniom Lauretta jest potwierdzeniem, że spełniają one wszystkie powyższe kryteria, dzięki czemu grono klientów stale się powiększa. Nowe kierunki eksportowe to m.in. Litwa, Grecja, Włochy, Finlandia i Rosja.
Lauretta to linia termostabilnych nadzień owocowych i kremowych przeznaczonych do wykorzystania w cukiernictwie. W ofercie jest kilkanaście smaków a także żele dekoracyjne (glazury). Nadzienia dostępne są w dwóch wariantach: wiadrach po 12 kg oraz w mniejszym, jednokilogramowym opakowaniu w formie rękawa cukierniczego Rengo. To innowacyjne rozwiązanie dedykowane jest małej gastronomii, sektorowi HORECA i indywidualnemu odbiorcy. Rengo posiada wymienne tylki do nadziewania, wypełniania czy dekorowania, jest prosty w użyciu i wygodny.
Wśród kilkunastu różnych smaków Lauretty, nowością jest nadzienia o smaku kremu włoskiego, które powstało na bazie popularnego we Włoszech crema pasticcera.