Trzecia edycja The Best Pizza Awards (25.06) zakończyła się spektakularną galą w kultowym Spazio Antologico, gromadząc ponad 500 uczestników – w tym 300 topowych pizzaioli, dziennikarzy i liderów kulinarnej innowacji z całego świata. Tegoroczne wydarzenie okazało się przełomowe, podkreślając rosnące znaczenie pizzy jako sztuki i kultury globalnej.
Autorytet w świecie pizzy
Z misją ochrony tradycji i wspierania innowacji, The Best Pizza Awards ugruntowuje swoją pozycję jako najbardziej wiarygodny międzynarodowy ranking w dziedzinie pizzy. O jego unikalności świadczy niezależny panel 512 ekspertów z 60 krajów – to szefowie kuchni, a nie sponsorzy, mają decydujący głos.
Top 3 – Mistrzowie pizzy 2025
Tegoroczny ranking wyłonił trzech wizjonerów, których praca nieustannie redefiniuje standardy w świecie pizzy:
Francesco Martucci – I Masanielli, Caserta, Włochy
Martucci po raz kolejny udowodnił, że jest mistrzem w reinterpretacji tradycji. Jego innowacyjne podejście do ciasta i technik wypieku zapewniło mu tytuł The Best Pizza Chef 2025.
Franco Pepe – Pepe in Grani, Caiazzo, Włochy
Ikona rzemiosła opartego na terroir. Od lat promuje lokalne składniki i dziedzictwo regionu Kampania, utrzymując pozycję w ścisłej światowej czołówce.
3 Gabriele Bonci – Pizzarium, Rzym, Włochy
Zwany „Michałem Aniołem pizzy”, zrewolucjonizował styl al taglio, wnosząc nową jakość i estetykę do rzymskiej pizzy.
Specjalne wyróżnienia 2025
W ramach gali wręczono także nagrody specjalne za wybitne osiągnięcia w konkretnych dziedzinach:
The Best Fried Pizza – Isabella De Cham (Neapol, Włochy)
The Best Pizza NextGen – Eloi Torrent, Gasparic (Hiszpania)
The Best Pastry Pizza – Pier Daniele Seu (Rzym, Włochy)
The Best Food Art Pizza – Roberta Esposito (Aversa, Włochy)
The Best Science Pizza – Ciccio Vitiello (Caserta, Włochy)
The Best Pizza Margherita – Ciro Tutino (Neapol, Włochy)
The Best Pizza Experience – Daniele Cason (Tokio, Japonia)
The Best Pizza Identity – Franco Pepe (Caiazzo, Włochy)
The Best Street Pizza – Massimo Laveglia (Nowy Jork, USA)
The Best Pizza Icon – Gabriele Bonci (Rzym, Włochy)
The Best Pizza Social Media – Javiera Contardo (Santiago de Chile, Chile)
Polska na mapie światowej pizzy
Podczas gali nie zabrakło również polskiego akcentu. W gronie 100 najlepszych pizzerii świata znalazła się na 97 miejscu Olio, Gliwice.
Kamil Sohajko i Jacek Pleciński zostali docenieni za konsekwencję w poszukiwaniu smaku, rzemieślnicze podejście i lokalną tożsamość. To wyróżnienie potwierdza rosnącą obecność Polski na globalnej scenie pizzaioli.
Wydarzenie z misją
Poza galą, uczestnicy wzięli udział w cyklu Pizza Talks, pokazach mistrzowskich z udziałem Daniele Gagliotty i Amalii Costantini oraz w kolacjach z udziałem pizzaioli z całego świata. Tegoroczna edycja przeszła do historii jako najbogatsza merytorycznie i najbardziej inkluzywna.
Mediolan, jako miasto łączące tradycję z nowoczesnością, idealnie odzwierciedlił ducha pizzy. Jesteśmy dumni, że możemy wspierać globalną społeczność pizzaioli, dla których pizza to więcej niż jedzenie – to język pasji i kultury – mówi Cristian Gadau, CEO The Best Pizza Awards.
Ta nagroda to ukoronowanie pracy mojego zespołu. Pizza to most między przeszłością a przyszłością – prosta i złożona zarazem. Jestem zaszczycony, że mogę być częścią tej podróży – mówi zwycięzca Francesco Martucci.
Naszą ambicją jest dalsze budowanie przestrzeni dla wymiany idei, wspierania młodych talentów i rozwijania innowacji w świecie pizzy. Rok 2025 to dopiero początek – mówi Antonio Rutolo, dyrektor The Best Pizza Awards.
Pełna lista zwycięzców dostępna na:thebestchefpizza.com
Oprac. H.Handkowska
Źródło: The Best Pizza Team