The Best Pizza Awards 2025: Światowy triumf pizzy – z polskim akcentem

Aktualności

The Best Pizza Awards 2025: Światowy triumf pizzy – z polskim akcentem

Trzecia edycja The Best Pizza Awards (25.06) zakończyła się spektakularną galą w kultowym Spazio Antologico, gromadząc ponad 500 uczestników – w tym 300 topowych pizzaioli, dziennikarzy i liderów kulinarnej innowacji z całego świata. Tegoroczne wydarzenie okazało się przełomowe, podkreślając rosnące znaczenie pizzy jako sztuki i kultury globalnej.

Autorytet w świecie pizzy

Z misją ochrony tradycji i wspierania innowacji, The Best Pizza Awards ugruntowuje swoją pozycję jako najbardziej wiarygodny międzynarodowy ranking w dziedzinie pizzy. O jego unikalności świadczy niezależny panel 512 ekspertów z 60 krajów – to szefowie kuchni, a nie sponsorzy, mają decydujący głos.

Top 3 – Mistrzowie pizzy 2025

Tegoroczny ranking wyłonił trzech wizjonerów, których praca nieustannie redefiniuje standardy w świecie pizzy:

Francesco Martucci – I Masanielli, Caserta, Włochy

Martucci po raz kolejny udowodnił, że jest mistrzem w reinterpretacji tradycji. Jego innowacyjne podejście do ciasta i technik wypieku zapewniło mu tytuł The Best Pizza Chef 2025.

Franco Pepe – Pepe in Grani, Caiazzo, Włochy

Ikona rzemiosła opartego na terroir. Od lat promuje lokalne składniki i dziedzictwo regionu Kampania, utrzymując pozycję w ścisłej światowej czołówce.

3 Gabriele Bonci – Pizzarium, Rzym, Włochy

Zwany „Michałem Aniołem pizzy”, zrewolucjonizował styl al taglio, wnosząc nową jakość i estetykę do rzymskiej pizzy.

Specjalne wyróżnienia 2025

W ramach gali wręczono także nagrody specjalne za wybitne osiągnięcia w konkretnych dziedzinach:

The Best Fried Pizza – Isabella De Cham (Neapol, Włochy)

The Best Pizza NextGen – Eloi Torrent, Gasparic (Hiszpania)

The Best Pastry Pizza – Pier Daniele Seu (Rzym, Włochy)

The Best Food Art Pizza – Roberta Esposito (Aversa, Włochy)

The Best Science Pizza – Ciccio Vitiello (Caserta, Włochy)

The Best Pizza Margherita – Ciro Tutino (Neapol, Włochy)

The Best Pizza Experience – Daniele Cason (Tokio, Japonia)

The Best Pizza Identity – Franco Pepe (Caiazzo, Włochy)

The Best Street Pizza – Massimo Laveglia (Nowy Jork, USA)

The Best Pizza Icon – Gabriele Bonci (Rzym, Włochy)

The Best Pizza Social Media – Javiera Contardo (Santiago de Chile, Chile)

Polska na mapie światowej pizzy

Podczas gali nie zabrakło również polskiego akcentu. W gronie 100 najlepszych pizzerii świata znalazła się na 97 miejscu Olio, Gliwice.

Kamil Sohajko i Jacek Pleciński zostali docenieni za konsekwencję w poszukiwaniu smaku, rzemieślnicze podejście i lokalną tożsamość. To wyróżnienie potwierdza rosnącą obecność Polski na globalnej scenie pizzaioli.

Wydarzenie z misją

Poza galą, uczestnicy wzięli udział w cyklu Pizza Talks, pokazach mistrzowskich z udziałem Daniele Gagliotty i Amalii Costantini oraz w kolacjach z udziałem pizzaioli z całego świata. Tegoroczna edycja przeszła do historii jako najbogatsza merytorycznie i najbardziej inkluzywna.

Mediolan, jako miasto łączące tradycję z nowoczesnością, idealnie odzwierciedlił ducha pizzy. Jesteśmy dumni, że możemy wspierać globalną społeczność pizzaioli, dla których pizza to więcej niż jedzenie – to język pasji i kultury – mówi Cristian Gadau, CEO The Best Pizza Awards.

Ta nagroda to ukoronowanie pracy mojego zespołu. Pizza to most między przeszłością a przyszłością – prosta i złożona zarazem. Jestem zaszczycony, że mogę być częścią tej podróży – mówi zwycięzca Francesco Martucci.

Naszą ambicją jest dalsze budowanie przestrzeni dla wymiany idei, wspierania młodych talentów i rozwijania innowacji w świecie pizzy. Rok 2025 to dopiero początek – mówi Antonio Rutolo, dyrektor The Best Pizza Awards.

Pełna lista zwycięzców dostępna na:thebestchefpizza.com

 

Oprac. H.Handkowska

Źródło: The Best Pizza Team