1-2 października w Mediolanie – The Best Chef Awards. Tegoroczna edycja miała stanowić hołd dla kreatywności, odwagi i nieustannej pasji tworzenia oraz zachęcać do globalnego dialogu o przyszłości gastronomii. Rasmus Munk obronił tytuł Najlepszego Szefa Kuchni Świata, a na podium stanęli razem z nim Ana Roš i Himanshu Saini.
Podczas wydarzenia nagrodzono rekordową liczbę szefów kuchni z całego świata: aż 783 osoby zdobyły prestiżowe noże. W poprzedniej edycji wyróżnionych było 4 szefów z naszego kraju, natomiast w tym roku lista powiększyła się do 10 nazwisk.
Wśród nich znaleźli się:
• Antonio Arcieri (Arco by Paco Pérez, Gdańsk -Two Knives),
• Beata Śniechowska (Baba, Wrocław – One Knife),
• Bartosz Szymczak (Rozbrat 20, Warszawa – One Knife),
• Przemek Sieradzki (Giewont, Kościelisko – One Knife),
• Witek Iwański (Hub Praga, Warszawa – One Knife),
• Marcin Jasiura (Noriko Sushi, Wrocław – One Knife),
• Artur Skotarczyk (Muga, Poznań – One Knife),
• Andrea Camastra (NUTA, Warszawa – One Knife).
The Best Chef Awards, zapoczątkowane w 2017 roku, to globalne wydarzenie, które celebruje talent, pasję i wizjonerstwo szefów kuchni. W przeciwieństwie do innych rankingów koncentruje się na człowieku, indywidualności, osobowości stojącej za daniami. Nie jest to wyróżnienie przyznawana za smak serwowanych dań, ale za kreatywność, wpływ na kulturę gastronomiczną oraz odwagę w tworzeniu nowych ścieżek. W ubiegłym roku wprowadzony został nowy system ocen, który podkreśla różnorodność, nagradzając szerokie spektrum talentów – od młodych wizjonerów po ikony światowej kuchni.
• One Knife (Excellent) – dla szefów, którzy zdobyli co najmniej 20% punktów.
• Two Knives (World Class) – powyżej 40% punktów.
• Three Knives (The Best) – powyżej 80% punktów.
Edycja 2025 odbyła się we Włoszech – kolebce rzemiosła kulinarnego i designu. W ubiegłorocznej edycji wydarzenia w Dubaju wzięło udział 522 szefów kuchni z 62 krajów, w tym roku nagrodzonych zostało aż 783 szefów z 69 krajów.
źródło:
oprac. H.Handkowska