The Best Chef Awards zakończyła widowiskowa uroczystość w Dubaju, po raz pierwszy zorganizowana na Bliskim Wschodzie. Podczas tegorocznej gali, zorganizowanej w Atlantis The Palm przy wsparciu Departamentu Gospodarki i Turystyki Dubaju (DET), wyróżniono 522 szefów kuchni z 62 krajów.
Czterech szefów kuchni z Polski otrzymało prestiżowe wyróżnienie Knife Recognition:
ŚWIĘTO NAJLEPSZYCH SZEFÓW KUCHNI
Na samym szczycie tegorocznego zestawienia znalazło się trzech godnych naśladowania szefów kuchni, których wizjonerski kunszt na nowo definiuje współczesną sztukę kulinarną:
1. MIEJSCE: Rasmus Munk – Alchemist, Dania
Munk, słynący z awangardowego podejścia, łączy w swojej pracy w Alchemist teatralność z kulinarną innowacyjnością. To gwarancja immersyjnych doznań, które przyniosły mu światowe uznanie.
2. MIEJSCE: Albert Adrià – Enigma, Hiszpania
Adrià, ikona kulinarnych eksperymentów, nieustannie przełamuje w Enigmie wszelkie bariery, łącząc opowiadanie historii z innowacyjną techniką, co ugruntowało jego pozycję w branży.
3. MIEJSCE: Eric Vildgaard – Jordnær, Dania
Kulinarne dzieła Vildgaarda, znanego z zaangażowania w zrównoważony rozwój i dbałości o czystość, są w jego restauracji wyrazem uznania dla lokalnych skandynawskich składników. To sprawia, że jego dokonania odbijają się szerokim echem na całym świecie.
LAUREACI NAGRÓD SPECJALNYCH
- The Best NextGen Award (nowa generacja): Michele Lazzarini, Contrada Bricconi (Włochy)
- The Best Dining Experience Award (doświadczenia kulinarne): Vaughan Mabee, Amisfiled (Nowa Zelandia)
- The Best Creativity Award (kreatywność): Paco Méndez, Come Restaurant (Hiszpania)
- The Best Dubai Award: Himanshu Saini, Trèsind (ZEA)
- The Best Voted by Professionals Award (nagroda przyznawana przez ekspertów kulinarnych): Ana Roš, Hisa Franko (Słowenia)
- The Best Origins & Future Award (korzenie i przyszłość): (1) Eva, Lilian, Emilie Rihani, Three by Eva (ZEA) (2) Mohamad, Wassim, Omar Orfali, Orfali Bros (ZEA)
NOWY SYSTEM WYRÓŻNIEŃ
W tegorocznej edycji nagród The Best Chef po raz pierwszy wprowadzono innowacyjny system oceniania szefów kuchni, który ma zapewniać bardziej kompleksowy i inkluzywny obraz kulinarnej doskonałości. Zrezygnowano z dotychczasowych rankingów, by liczbą przyznawanych noży wyróżniać szefów kuchni na podstawie ich wkładu i umiejętności w trzech kategoriach. W sumie doceniono 521 kulinarnych specjalistów z sześciu kontynentów:
- Trzy noże (najwyższe wyróżnienie): Najwyższy poziom mistrzostwa kulinarnego – wyróżnienie przyznano 91 szefom kuchni, którzy zdobyli co najmniej 80% maksymalnej liczby punktów.
- Dwa noże (światowa klasa): Wyróżnienie dla 168 szefów kuchni, którzy uzyskali co najmniej 40% punktów i wykazali się wiedzą kulinarną na światowym poziomie.
- Jeden nóż (doskonałość): Doceniono 262 szefów kuchni, którzy otrzymali co najmniej 20% punktów i tym samym potwierdzili swój szczególny wkład w tę dziedzinę.
PREZENTACJA OSIĄGNIĘĆ KULINARNYCH W DUBAJU
Uroczyste wręczenie nagród zakończyło pasjonujące trzydniowe wydarzenie, na które złożyły się inspirujące dyskusje panelowe, konferencja Food Meets Science oraz mnóstwo wyjątkowych doznań kulinarnych. Tegoroczna edycja, w której udział wzięło ponad 3000 osób, stała się dla szefów kuchni, liderów branży i entuzjastów kulinarnych z całego świata tętniącą życiem przestrzenią do nawiązywania kontaktów, współpracy i wzajemnej inspiracji.
Dubajska branża kulinarna naprawdę błyszczała w konkursie The Best Chef Awards 2024, a wielu lokalnych szefów kuchni otrzymało wyróżnienie w postaci przyznanych noży. To potwierdza coraz większy wkład Dubaju w globalną branżę gastronomiczną:
- Trzy noże: Grégoire Berger (Ossiano) i Himanshu Saini (Trèsind)
- Dwa noże: Mohamad Orfali (Orfali Bros) i Daniel Birk (Row on 45)
- Jeden nóż: Rahul Rana (Avatara), Solemann Haddad (Moonrise) i Tom Allen (Dinner by Heston)
Zakończona sukcesem organizacja The Best Chef Awards 2024 w Dubaju potwierdziła pozycję tego miasta jako światowej stolicy kulinarnej. Nie tylko przyciągnęła światowej klasy szefów kuchni, ale też stała się przestrzenią wymiany doświadczeń i odkrywania innowacji w tej dziedzinie. Gratulujemy wszystkim szefom kuchni wyróżnionym w tegorocznej edycji konkursu. Jesteśmy też ogromnie dumni, że w ich gronie znalazły się talenty kulinarne z Dubaju, ponieważ wspólnie wciąż realizujemy cel, aby Dubaj stał się najlepszym miastem do odwiedzenia, życia i pracy – mówi Ahmed Al Khaja, prezes Dubajskiego Biura ds. Festiwali i Handlu Detalicznego (DFRE) należącego do Departamentu Gospodarki i Turystyki Dubaju.
Przeniesienie gali The Best Chef Awards do Dubaju było dla nas przełomową decyzją. Nie mogliśmy marzyć o bardziej wyjątkowym mieście do organizacji konkursu. Ambicje, zapał i zaangażowanie Dubaju w dążenie do doskonałości świetnie odzwierciedlają klasę talentów, które mogliśmy podziwiać podczas tegorocznego rozdania nagród. Serdecznie gratuluję wszystkim wyróżnionym szefom kuchni. Wasza praca stanowi źródło inspiracji dla całego kulinarnego świata. Widok tak wielu utalentowanych osób z całego świata, które chcą tutaj dzielić się swoją pasją i innowacyjnymi pomysłami, świadczy o wyjątkowości tej branży – dodał Cristian Gadau, współzałożyciel The Best Chef.
Sukces konkursu The Best Chef Awards w Dubaju umacnia pozycję miasta jako jednego z najważniejszych ośrodków kulinarnych, pokazując jego zaangażowanie na rzecz rozwoju międzynarodowych talentów i innowacji. Po zakończeniu tej wyjątkowej edycji, renoma Dubaju jako światowego centrum gastronomicznego wzrosła, odciskając trwały ślad na międzynarodowej scenie kulinarnej.
Pełną listę laureatów i wyróżnionych w The Best Chef Awards 2024 można znaleźć na stronie thebestchefawards.com.