The Best Chef Awards powered by Perlage w Madrycie

Gastronomia

The Best Chef Awards powered by Perlage w Madrycie

W tym roku również Madryt zaprezentuje się od 18 do 20 września jako światowa stolica gastronomii. Daty te zostały wybrane do świętowania szóstej edycji The Best Chef Awards powered by Perlage.

Te trzy dni, pełne wspaniałych spotkań, będą prawdziwym magnesem, który przyciągnie uwagę mediów międzynarodowych i zgromadzi śmietankę światowej gastronomii, szefów kuchni, dziennikarzy i gastronomów z ponad 30 różnych krajów. Wszystkim spodoba się program, który obfituje w wymianę wiedzy i doświadczeń oraz odkrywania talentów, a który rozpocznie się w niedzielę 18 września w Casino de Madrid dwoma gorącymi panelami dyskusyjnymi w ramach sekcji Area Talks. Diego Guerrero, Fatmata Binta, Alena Solodovichenko, Rafael Tonon i Geeta Bansal przedyskutują tematy dotyczące jedzenia i pokoju na świecie. Tymczasem Alex Atala, Eric Vildgaard, Leonor Espinosa, Alexandra Forbes i Dabiz Muñoz obiecują podczas dyskusji nie być obojętni i przekraczać granice poprawności politycznej.

W drugim dniu wydarzenia, amatorzy i profesjonaliści będą szukać odpowiedzi i inspiracji w rozmowach i pokazach kulinarnych, które odbędą się w Teatro Goya w ramach konferencji: Food Meets Science, kolejnej sekcji edukacyjnej The Best Chef. Osobą odpowiedzialną za przełamanie lodów będzie Eduard Xatruch, który zaprezentuje awangardowe techniki restauracji Disfrutar. Następnie na scenie pojawi się Shai Hayman (Redefine Meat), który przedstawi historię NEW-MEAT™. Będzie także okazja do odkrycia równowagi między innowacją, a tradycją w pizzy Franco Pepe (Pepe in Grani), zdobywcy nagrody The Best Chef Pizza Award 2021 powered by Molini Pizzuti. Tuż przed obiadem jako aperitif serwowane będą pomysły zaproponowane przez Johna Feeneya i Joke Putsey (Custom Culinary®) dotyczące postępu w dziedzinie zrównoważonego rozwoju poprzez ponowne przemyślenie koncepcji marnowania żywności.

Po przerwie, podczas przemówienia Darrina Daniela, dyrektora wykonawczego Cup of Excellence, aromat kawy wypełni całą salę. Następnie, Andoni Luis Aduriz (Mugaritz), rzuci publiczności wyzwanie, aby ta zastanowiła się, jak i co będziemy jeść w przyszłości. Wkrótce potem, Hektor Monroy (Ron Matusalem) wraz z Foodpairing® pokażą nam, jak naukowo odkrywać najbardziej zaskakujące kombinacje żywności.

Japonka Natsuko Shoji (Été) zaprezentuje: „Été, ślad lata, tarta z mango i kawior millefeuille”. Następnie, Massimo Bottura (Osteria Francescana) i Jessica Rosval (Casa Maria Luigia) zaprezentują prawdziwą „Siłę Jedzenia”, a potem Valentin Platter, Jürgen Graf i Martin Buchholtz odkryją dla nas proces ewolucji wina.

Wreszcie, Antonio Bachour (Bachour Coral Gables), zwycięzca The Best Chef Pastry Awards 2018 powered by Valrhona, dołoży swoją „wisienkę na torcie” podczas Food Meets Science, prezentując scenę cukierniczą w nadchodzących latach.

„Danie główne” pojawi się jednak we wtorek 20 września, w dniu, w którym w Kryształowej Galerii Palacio de Cibeles, siedzibie Rady Miasta Madrytu, odbędzie się długo oczekiwana i efektowna gala, podczas której zostanie ujawniona tożsamość najlepszego szefa kuchni na świecie. Do tego czasu panowanie Dabiza Muñoza, zwyciezcy The Best Chef Awards 2021 pozostanie aktualne.

Madryt będzie przeżywał słodkie chwile i przez trzy dni pokaże całemu światu swoją historię, architekturę, kulturę i szeroką gamę aromatów, smaków, produktów, receptur, tradycji i awangardy. Wybór Madrytu jako miasta — gospodarza szóstej edycji The Best Chef Awards powered by Perlage był konsekwencją chęci wskazania i umocnienia Madrytu jako jednego z głównych biegunów kulinarnych na świecie.

Joan Roca (El Celler de Can Roca, Girona) był w 2017 roku pierwszym, uznanym przez The Best Chef Awards najlepszym szefem kuchni na świecie. Rok później odnowił tytuł. Następnie takie wyróżnienie trafiło do jego kolegów Björna Frantzéna (Frantzén, Sztokholm), kolejno Rene Redzepi (Noma, Kopenhaga) i Dabiza Muñoza (DiverXO, Madryt).

VI THE BEST CHEF AWARDS PROGRAM

Niedziela, 18 września

Area Talks. Casino of Madrid

16:00

Panel dyskusyjny nr 1: ‘Niepoprawnia politycznie dyskusja’, prelegenci: Alex Atala, Eric Vildgaard, Leonor Espinosa, Alexandra Forbes i Dabiz Muñoz.

Panel dyskusyjny nr 2: ‘Jedzenie i pokój’, prelegenci: Diego Guerrero, Fatmata Binta, Rafael Tonon, Alena Solodovichenko i Geeta Bansal.

19:30

Przyjęcie koktajlowe Paco Roncero

Poniedziałek, 19 września

Food Meets Science. Teatro Goya

10:00 Powitanie gości

10:05 Eduard Xatruch ✓ Disfrutar, ‘Kreatywność i najbardziej reprezentatywne techniki’ – pokaz gotowania

10:40 Shai Hayman ✓ Redefine Meat, ‘SZEF. MIĘSO. TECHNOLOGIA; Historia nowego mięsa™’ – pokaz gotowania

11:20 Przerwa kawowa

11:35 Franco Pepe ✓ Pepe in Grani, ‘”La regola del capriccio”‘- Zasada Capriccio’ – pokaz gotowania

12:10 John Feeney and Joke Putseys ✓ Custom Culinary® – ‘Marnotrastwo na talerzu: Redefinicja marnowania Jedzenia’ – prezentacja i sesja degustacyjna

12:50 Przerwa na lunch

14:15 Darrin Daniel ✓ Cup of Excellence, ‘Cup of Excellence: Wpływy i Innowacyjność w Kawie’

14:35 Andoni Luis Aduriz ✓ Mugaritz, ‘Jak i co ludzie będą jeść w przyszłości?’

15:10 Natsuko Shoji ✓ Été, ‘été’s signature, tatar z mango and kawior mille feuille’ – pokaz kulinarny

15:45 Hektor Monroy ✓ Ron Matusalem i Foodpairing® ✓ ‘Niespodziewany foodparing dla Ron Matusalem: ‘Jak nauka może określić dobry smak?‘

16:15 Przerwa kawowa

16:30 Massimo Bottura and Jessica Rosval ✓ Osteria Francescana i Casa Maria Luigia, ✓ ‘Moc Jedzenia‘- prezenacja i pokaz kulinarny

17:05 Valentin Platter, Jürgen Graf and Martin Buchholtz ✓ ‘Ewolucja wina dla lepszej i bardziej wysmakowanej przyszłości‘ – prezentacja i sesja degustacyjna

17:35 Antonio Bachour ✓ Bachour Coral Gables, ‘Scena Cukiernicza w kolejnych latach’ – pokaz kulinarny

18:10 Podsumowanie i uwagi końcowe

Wtorek, 20 września

11:00

Spotkanie Instytucjonalne z Szefami Kuchni w la Sede della Comunidad de Madrid.

19:30

Awards Gala 2022. Galeria Kryształowa, Palacio de Cibeles (CentroCentro)