W okresie letnim w samym centrum stolicy Wielkopolski odbędą się cztery odsłony prawdziwej filmowej i kulinarnej uczty. Taste Film Festival to niezwykłe doświadczenie w smak każdemu wielbicielowi kuchni i kina. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.

Apetycznie serwowane wydarzenie

Taste Film Festival rozpoczął się 10 czerwca i potrwa aż do 26 sierpnia, a w jego ramach planowane są cztery pokazy realizowane co 3-4 tygodnie. Wydarzenia obejmować będą prezentację wartościowych artystycznie i trudnych do zobaczenia gdzie indziej filmów oraz panele dyskusyjne, rozmowy z twórcami i bohaterami fabuły oraz degustacyjne kolacje inspirowane filmami.

W smak każdemu

Każda odsłona zakłada dwa warianty dopasowane do temperamentu i oczekiwań odbiorców:

SEANS I: biletowany, dla około 80 osób odbywać będzie się we wnętrzach Concordia Design około 18:30. Po nim najlepsi Polscy Szefowie Kuchni oraz Sommelierzy przygotują w Bistro Taste degustacyjną kolację wraz pairingiem win.

SEANS II: w ramach otwartego kina plenerowego odbywać będzie się na Przystani przed Bistro Taste około 21.30. Po nim nastąpią dyskusje i rozmowy.

Menu Festiwalu

10 czerwca: Lokalny Sekret – [wydarzenie już się odbyło]

Film: Tasty Choppers on the road, reż. Bartosz Dziamski.

Kulinarna podróż dwóch Szefów Kuchni po Polsce, jakiej nie znamy, poprzez urokliwe miejsca, w których można odetchnąć, podziwiać przyrodę i przede wszystkim doskonale zjeść.

Eksperci: Jakub Kasprzak i Tomasz Grabski

Prowadzący: Tomek Jakubiak

Pairing: Anna Gałecka

 

8 lipca: Kobieca Fuzja

Filmy:

·         Fundamenty, reż. Olga Badowska, Bartosz Dziamski..

Film o smaku i pasji, o szukaniu sensu i formy. Architektura i kuchnia łączą się w sposób naturalny, dzięki bohaterce i narratorce – Katarzynie Daniłowicz.

·         Natura, kobiety i wino, reż. Gulia Graglia.

Kobiety, które połączyła pasja tworzenia wina przebojem wdzierają się do świata biznesu zdominowanego dotąd przez mężczyzn. Ukazując cały proces tworzenia i sprzedaży wina, film dotyka szerszego zjawiska zmiany tradycyjnego podziału ról.

Eksperci: Katarzyna Daniłowicz i Oliwia Bernady

Prowadzący: Olga Badowska

Pairing: Anna Musialik

29 lipca: Królewska Uczta

Filmy:

·         Kucharz Pałacowy, reż. Bartosz Dziamski.

Odkrywanie kulinarnej tożsamości Polski dzięki głównemu bohaterowi, Szefowi Kuchni Willa Intrata w warszawskim Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.

·         Alain Ducasse – kuchenne wyzwania, reż. Gilles de Maistre.

Próba zgłębienia fenomenu Alaina Ducasse’a – niezwykle pozytywnego człowieka, który buduje szkoły kulinarne i przesuwa granice własnego rzemiosła ku nowym, nieznanym horyzontom.

Eksperci: Maciej Nowicki, Jarosław Dumanowski, Adam Adamczak

Prowadzący: Jakub Gutek

Pairing: Artur Marcula

26 sierpnia: Historyczne Co Nieco

Film: Powrót Do Korzeni I-III – pokaz trzech filmów

Cykl rozgrywający się w Ojcowskim Parku Narodowym w Jaskini Łabajowej, Muzeum Wsi Słowińskiej w Klukach i Muzeum Archeologicznego w Biskupinie. Pozwala odkryć dawne smaki i podstawowe kulinarne techniki i narzędzia.

Eksperci: Rafał Niewiarowski, Adam Chrząstowski, Tomasz Deker, Adam Adamczak, Ernest Jagodziński, Patryk Dziamski, Sergiusz Hieronimczak, Rafał Bernatowicz

Prowadzący: Maciej Nowak

Pairing: Piotr Pietras

Organizator: restauracja Concordia Taste z Concordia Design, Fundacja Vox Artis oraz miasto Poznań.