Targi EuroGastro – fotorelacja

Targi EuroGastro – fotorelacja

28. edycja Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro za nami. To jedno z najważniejszych wydarzeń branży HoReCa w Polsce i Europie Środkowo-Wschodniej. Targi odbyły się w Ptak Warsaw Expo od 11 do13 marca. Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.

Targi te przyciągają profesjonalistów z sektora gastronomicznego i hotelarskiego, stając się platformą wymiany doświadczeń, prezentacji innowacyjnych rozwiązań oraz nawiązywania kontaktów biznesowych.

Kluczowym elementem wydarzenia są strefy tematyczne. Strefa wyposażenia zaplecza kuchennego skupia się na prezentacji sprzętu i technologii, które zwiększają efektywność i komfort pracy w kuchniach restauracyjnych i hotelowych. W strefie żywności i napojów można znaleźć produkty spożywcze dostosowane do potrzeb profesjonalistów, w tym lokalne specjały, innowacyjne składniki oraz najwyższej jakości napoje. Miłośnicy kawy i herbaty znajdą wiele ciekawych propozycji w strefie dedykowanej tym produktom. Nie brakuje także oferty dla branży cukierniczej i piekarniczej.

Ponadto targi są okazją do wzięcia udziału w warsztatach, konferencjach oraz pokazach kulinarnych, które inspirują do odkrywania nowych technik i smaków m.in. Francuskie przysmaki – odczarowane podroby (Klub Szefów Kuchni), Polski drób – polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu (OSSKiC), Kuchnia Azjatycka. Bulion grzybowy z sajgonkami i warzywami (Tomasz Królikowski, Euro-Toques Polska), Karp na Polskim stole nie tylko na święta (Kamil Klekowski, Euro-Toques Polska) czy pokazy połączone z degustacją, prowadzone przez członków Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz członków Narodowej Kucharzy – Poland National Culinary Team.

oprac. i fot. H. Handkowska

fot. EuroGastro, KSK, OSSKIC