9 lipca na poznańskiej Śródce odbędzie się Targ Śródecki – Fifne smaki z fyrtla – Kultura i Dziedzictwo. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Targ ten nie jest zwyczajną biesiadą, a Śródka nie jest przypadkowym miejscem do jego realizacji. Opiera się na wieloznaczności słowa kultura, bogactwie dziedzictwa kulinarnego regionu oraz jego historii związanej bezpośrednio z dziejami Śródki. To tu, jak wskazują badania archeologiczne, już w połowie X w. mogła odbywać się stała wymiana handlowa. W późniejszych wiekach uregulowano ją prawnie, a nazwa tej części współczesnego Poznania pochodzi od dnia organizowania cotygodniowego targu (czyli środy).
Targ Śródecki to wydarzenie, na którym połączono tradycję wymiany handlowej z dzisiejszą potrzebą spotkania, wymiany idei i rozmowy.
Chcemy pokazać produkty, z którymi Wielkopolska będzie dobrze kojarzona, dlatego zaprosiliśmy lokalnych i regionalnych producentów żywności, wytwórców i rzemieślników. Pragniemy również, by targ dał sposobność do zawiązania współpracy między producentami, restauratorami czy właścicielami lokalnych sklepów. Będziemy zachęcać do idei slow food, dając czas i przestrzeń do czerpania przyjemności, radości z jedzenia i skupienia się na tej chwili. Podczas pokazów gastronomicznych nasi zaprzyjaźnieni kucharze będą kształcić z umiejętności wykorzystania zakupionych produktów we własnej kuchni. Zadbamy o Państwa podniebienia, wskażemy właściwą drogę do odnalezienia regionalnej żywności, produktów i potraw, które – ze względu na wysoką jakość i bogatą historię – zasługują na poznanie i upowszechnienie – mówi organizator wydarzenia.
Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zadba o pielęgnowanie tradycji rękodzieła, prezentując wyroby regionalnych wystawców. W ramach stoiska Muzeum Przemysław Tecław poprowadzi prezentację i opowie o tajnikach wyrobu kiełbasy białej – parzonej.
Dzięki naszym partnerom z Poznańskiego Centrum Dziedzictwa będziecie mogli Państwo poznać historię Śródki oraz dowiedzieć się o atrakcjach okolicznej Bramy Poznania i Galerii Śluza, gdzie aktualnie zobaczyć można m.in. wystawę o poznańskich rzemieślnikach pt. Rękodzielni. Stowarzyszenie Śródeja będzie wybijało specjalne monety, podkreślając lokalny charakter Targu. Na straganie do dyspozycji odwiedzających nasz Targ będą fotografie i plansze przedstawiające Śródkę na przestrzeni lat oraz publikacje: „Trzeba by jeszcze powiedzieć” zawierające wyjątkowe fotografie, fragmenty wywiadów i opowieści z dawnych lat. Na stoisku będzie można również uzyskać informacje o wydarzeniach organizowanych przez Poznańskie Centrum Dziedzictwa, do udziału, w których serdecznie zachęcamy. A będą to m.in.: Opowieści o poznańskim rzemiośle, Spacer po Trakcie: Ostrów Tumski czy Ekologiczna Ścieżka Edukacyjna. Julia Szmyt, lokalna reżyserka i aktorka, absolwentka m.in. kulturoznawstwa na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, trzykrotna stypendystka Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, będzie pielęgnować w dzieciach znajomość gwary poznańskiej. W trakcie warsztatów o blubrach kejtrach przy lurze opowie o ryczkach, pyrach, tytkach czy girach (ponadto wuchta innych klunklrów zaprzątnie głowy najmłodszych). Poprzez warsztaty plastyczne, zabawy w archeologa i detektywa słów dzieci poznają historię gwary poznańskiej i stworzą mapę połączeń słowa. Także dorosłym przypomnimy najbardziej popularne określenia w gwarze poznańskiej, sprawdzimy, czy są jeszcze jakieś, których używacie Państwo w swoich domach, znaczenia ilu słów potraficie Państwo odgadnąć i czy przeczytanie krótkiego tekstu w gwarze jest błahostką, czy raczej sporym wyzwaniem. Ludowość i tradycję przybliżymy również od strony muzycznej. Zapraszając lokalnych solistów, muzyków, zespoły, pragniemy umilić Państwu jeszcze bardziej czas spędzony na Śródce — dodaje organizator wydarzenia.
Zapraszamy na trzy odsłony Targu Śródeckiego
Termin: 9 lipca, 30 lipca i 20 sierpnia
Godzina: 11.00-18.00
Miejsce: Poznań, Śródka, ul. Filipińska (plac przed muralem).
15 straganów dla sprzedaży detalicznej oraz degustacji
Cel: Edukacja
Bezpośrednie spotkanie z wytwórcami regionalnych produktów najwyższej jakości
Promowanie lokalnych produktów najwyższej jakości
Propagowanie przedsiębiorczości
Spotkanie z historią, tradycją, kulturą i dziedzictwem Wielkopolski
Promocja produktów regionalnych Wielkopolski.
Program:
Prezentacje wystawców i produktów lokalnych
Pokaz kulinarny
Gwara poznańska – warsztaty i quizy
Konkursy na rozpoznawanie smaków dla dzieci
Warsztaty z rysunku komiksowego
Baśnie dla dzieci
Wybijanie monet
Koncert (zespół, soliści, muzyka i śpiew).