Szymon Bracik: Gdzie podnosić swoje kwalifikacje?

Eksperci branży

Szymon Bracik: Gdzie podnosić swoje kwalifikacje?

13 listopada 2019

Zawód kucharza ewoluuje bardzo dynamicznie. Ciągle mamy do czynienia ze zmianą technologii, trendów i sprzętu, na którym się pracuje. W przypadku zawodów gastronomicznych zmiany te dotyczą m.in. sposobów kompozycji, smaków, technik  gotowania czy podawania dań. Aby być konkurencyjnym, trzeba na bieżąco śledzić trendy, które dyktuje rynek i umieć się odnaleźć w obliczu tych dynamicznych zmian.

Jest wiele możliwości zdobycia profesjonalnej i specjalistycznej wiedzy z zakresu całej dziedziny gastronomii. Pierwszym i zarazem najbardziej skutecznym sposobem są wyjazdy na staże zagraniczne. Można w ten sposób spotkać się i wymienić doświadczenia z mistrzami kuchni z całego świata. Takie wyjazdy, najczęściej na okres 3 miesięcy, mają swoje plusy i minusy. Minusem jest koszt takiego stażu, co wiąże się dodatkowo z bezpłatnym urlopem u dotychczasowego pracodawcy i osłabieniem zespołu swojej rodzimej restauracji. Oprócz kosztów dojazdu, trzeba liczyć się z organizacją noclegu i wyżywienia – nie zawsze można liczyć na wsparcie placówki szkolącej.

Dodatkowo taki staż wiąże się z dużym wysiłkiem fizycznym – praca nawet po 14 czy 16 godzin na dobę. Każdy dzień sporo wnosi, a przede wszystkim to nie sucha teoria tylko praca na żywym organizmie kuchni danej restauracji. W zamian za staż, jesteśmy niewątpliwą pomocą i dodatkową siłą w kuchni, stąd też czas stażu zazwyczaj bywa dłuższy.

Kolejnym sposobem na podniesienie swoich kwalifikacji są europejskie, prestiżowe szkoły kulinarne oraz te, powstające w Polsce, dedykowane dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą szkolić się zagranicą. W takiej szkole zbiera się wiedzę dotyczącą sztuki kulinarnej z całego świata i przekazuje się ją szefom kuchni i cukiernikom. Szkolenia w takich szkołach trwają od jednego do trzech czy nawet pięciu dni i są niestety drogie. Stawka za dzień to nawet 3 tys. zł. Podnoszenie kwalifikacji można zdobyć nie tylko przez kursy i staże, ale również przez podróże. Każda wycieczka to nie tylko poznanie kultury, historii i tradycji regionów, ale też, a może przede wszystkim kuchnia. Wizyty we wzorcowych, renomowanych restauracjach w tym z gwiazdkami Michelin to niesamowite doznania. Nowe smaki, zapachy, sztuka serwowania. Możliwość odczuwania kuchni wszystkimi zmysłami po drugiej stronie. Szansa zobaczenia i poczucia na co tak naprawdę zwrócić uwagę, jest wyjątkowym doświadczeniem, Fot. Radosław Kaźmierczak które warto zabrać ze sobą i wyciągnąć odpowiednie wnioski.
Po kolacji sposobność rozmowy z szefem kuchni, wymiana uwag i poznanie tajników przygotowania tego, co było serwowane na talerzu jest najprzyjemniejszą formą nauki.

Dla tych, którzy chcą podnosić swoje kwalifikacje nie wydając przy tym pieniędzy niezwodnym źródłem informacji jest Internet, a także profesjonalne książki kulinarne wybitnych szefów kuchni oraz metoda prób i błędów.

Jedno jest pewne – trzeba cały czas się uczyć. Branża gastronomiczna każdego dnia się zmienia. Z najnowszych badań wynika, że kucharze są obecnie jednymi z najbardziej poszukiwanych specjalistów na rynku pracy, a znalezienie dobrego pracownika, który nie tylko potrafi gotować, ale również doskonale dogaduje się z zespołem i kadrą managerską, często bywa wyzwaniem. Jedną z najbardziej skutecznych metod przywiązania pracownika do miejsca pracy jest inwestycja w podnoszenie jego kwalifikacji zawodowych. Dlatego dbajmy o nasze zespoły i sami jako szefowie kuchni dążmy do doskonałości.

SZYMON BRACIK
Szef Kuchni
Członek Zarządu
Polska Inicjatywa Kulinarna
www.polskainicjatywakulinarna.pl