14 stycznia, w specjalnie zaaranżowanej przestrzeni w sztabie WOŚP w Markach, szefowie kuchni Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC) rozpoczynają wyjątkową podróż kulinarną po niemalże wszystkich kontynentach globu. Serwowane dania to autorskie wykonanie w nowoczesnej aranżacji, z zastosowaniem najnowszych trendów i technik sztuki kulinarnej.
Stół szefów przygotowują:
Adam Michalski, Jarosław Uściński, Zbigniew Łęgowski, Piotr Więcławski – Vienio, Marta Zielińska, Jacek Schliske, Paweł Zieliński.
Menu Stół Szefów WOŚP 2018:
Panna cotta z rukwi wodnej pod delikatnym musem z wędzonego dymem olchowym pstrąga tęczowego w otoczeniu pianki z musztardy i soczystych jabłek osnuta aromatem pachnotki zwyczajnej (modern cuisine);
Rilletes z dzikiego halibuta atlantyckiego w kompozycji endywii, sałat, ziół i aromatu majonezu z cytrusów ukrytego pomiędzy wierszami (modern cuisine);
Ceviche z łososia norweskiego w kompozycji miodu nektarowego, aromatycznej cytryny hiszpańskiej i delikatnych pióropuszy fenkuła włoskiego otulone niezastąpionym sosem tatarskim subtelnie podkreślonym dębowymi ogórkami kiszonymi w beczce (fusion Ameryka południowa – Europa);
Delikatna ośmiornica na bukiecie warzywnego makaronu papardelle w aromatach emulsji maślanej wzbogaconej dojrzałą marakują (Fusion basen morza śródziemnego);
Zupa Pho ze świeżym tuńczykiem i pędami młodego szpinaku (kompozycja rejonu Indochin);
MA PO TO FU VEGE (oryginalna kompozycja rejonu Sichuan);
Filet z polędwicy indyka pod sosem z kasztanów pieczonych w towarzystwie gratin (modern couisne – Europa);
Filet z polędwiczki wieprzowej BBQ ( USA );
Kotlecik jagnięcy na puree z kremowych batatów w towarzystwie aromatycznego sosu na bazie UZO i mięty w greckim stylu (kuchnia bałkańska);
Konfitowane udko kaczki w kompozycji pieczonej papryki, aromatu balsamicznego octu herez pod sosem z hiszpańskich pomarańczy (modern cuisine – Hiszpania);
Szarlotka w maśle kakaowym pod białą czekoladą w towarzystwie galaretki z Żubrówki (sweet fusion – modern cuisine);
Ptyś z kruszonką kakaową w kompozycji z musem waniliowym i culis malinowym (modern cuisine).
Wspólne smakowanie od 15.00
26 Finał WOŚP Hala Sportowa ul. Duża 3, Marki
WIĘCEJ: https://www.facebook.com/events/652240615166687/permalink/659195141137901/