Standardowe menu odejdzie w niepamięć

Newsy

Standardowe menu odejdzie w niepamięć

11 kwietnia 2012

Nie od dziś wiadomo, że dużo łatwiej jest nam wybrać potrawę w restauracji jeśli wpierw ją zobaczymy. Na początku były karty dań z obrazkami, a teraz mamy tablety – na ekranie których możemy podziwiać zdjęcia naszych przysmaków, a nawet oglądać filmiki z ich przyrządzania. Suchy tekst i nazwa często z kosmosu niewiele powiedzą nam o zamawianej potrawie, a co dopiero kiedy gośćmi restauracji są obcokrajowcy?

Na przybliżenie proponowanych dań oraz ułatwienie wyboru swoim gościom zdecydowali się szefowie restauracji warszawskiego Hotelu Rialto. Obiekt przyciąga zapachem kuchni polskiej, ale tej przedwojennej, która w zakłopotanie wprowadzić może nawet współczesnego amatora kulinariów. Stąd pomysł wyjścia z ofertą karty dań na tablecie. Dodatkową usługą jest możliwość złożenia zamówienie bez obecności kelnera – przy wybranej pozycji wystarczy kliknąć “wyślij” na tablecie, by zamówienie trafiło do kuchni. Mimo, iż w restauracji jest kilkanaście stolików na razie używany jest tylko jeden tablet, który jak mówią właściciele w zupełności wystarcza – nie wykluczają zwiększenia liczby tych innowacyjnych urządzeń.

Od momentu wprowadzenia usługi lokal cieszy się coraz większą popularnością wśród zagranicznych smakoszy. Szefowie kuchni muszą mieć się na baczności – zdjęcia zobowiązują do odpowiedniego wyglądu dań, które powinny wyglądać dosłownie jak z obrazka.

Innym warszawskim lokalem, w którym także można natknąć się na “tabletowe” menu jest Pies, czy Suka Pure Baru, który zasłynął serwowaniem molekularnych drinków. Do dyspozycji klientów oddano, aż trzy tablety. Jak mówi założycielka Beata Konarska menu w formie elektronicznej to duże ułatwienie. Chyba nie ma nic gorszego kiedy klient przez pięć minut ogląda kartę po czym okazuje się, że jego przysmaku zabrakło. Papierowe menu musiałoby być w nieskończoność przedrukowywane, a tak wystarczy edytować i cieszyć się świeżymi sezonowymi produktami.

Źródło: tur info