Sprawdź przepisy szefów z Restaurant Week

Aktualności

Sprawdź przepisy szefów z Restaurant Week

Do 10 kwietnia potrwa wiosenna edycja Restaurant Week. To doskonała okazja do poznania nowych restauracji i spróbowania dań #SpozaKarty. Autorskimi przepisami na najchętniej zamawiane dania podzielili się z nami szefowie z rzeszowskich, poznańskich i warszawskich restauracji, biorących udział w Festiwalu. 

 #Włoska 16 – Parfait z wątróbki – Rzeszów

 Składniki na parfait:

  • Wątróbka drobiowa – 100 g
  • Masło klarowane (palone) – 30 g
  • Szalotka – 10 g
  • Czosnek – 1 g
  • Boczek wędzony – 30 g
  • Sól – 3 g
  • Pieprz – 0.1 g
  • Porto czerwone, Jameson: 20 ml, 20 ml

Składniki na galaretkę rokitnik :

  • Woda – 100 g
  • Pasta Rokitnik – 8g
  • Cukier – 7 g
  • Kappa  -1 g

Składniki na Chips Orzech Laskowy:

  • Orzech laskowy – 25 g
  • Malto – 6 g
  • Sól – 0.5 g
  • Woda – 4 g

Składniki na Vinegret Anyż-pomarańcz :

  • Fenkuł  – 10 g
  • Sok pomarańczowy – 50 g
  • Sok cytryna – 4 g
  • Anyż 0,1 gwiazdki
  • Olej – 80 g
  • Xantana  – 2 g
  • Miód – 5 g
  • Sól do smaku

Jabłko :

  • Jabłko Granny Smith – 80 g
  • Cydr – 100 g
  • Kolendra  – 0.5 g
  • Ocet – 50 g
  • Cukier – 30 g
  • Sól – 3 g

Sałatka:

  • Kiełki – 5 g
  • Sałata  – 5 g
  • Szpinak – 5 g

Sposób przygotowania:

Parfait:

Na paleni usmaż boczek i pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, zalej alkoholami i odparuj do połowy objętości. Zmiksuj wątróbkę, masło, czosnek i usmażony wcześniej boczek razem z płynem, po czym dopraw solą i pieprzem. Następnie przetrzyj przez sito i piecz w kąpieli wodnej do uzyskania odpowiedniego stanu.

Galaretka rokitnik :

Do rondelka wrzuć wszystkie składniki i zagotuj. Po czym wylej na blachę, schładzaj i porcjuj nakładając na gotową porcję parfait.

Chips Orzech Laskowy:

Orzechy zmiksuj, a następnie wymieszaj z malto i wodą, dopraw do smaku solą. Cienko rozwałkuj i piecz w piecu aż lekko się zarumieni.

Vinegret Anyż-pomarańcz :

Wszystkie składniki zmiksuj a następnie dopraw solą.

Jabłko :

Jabłko pokrój w dużą kostkę. Do rondelka dodaj pozostałe składniki i zagotuj. Zalej jabłka gorącym płynem i poczekaj aż wystygną

Sałatka:

Sałaty wypłucz i osusz.

#Restauracja Smacznego – pierogi z kaczką i konfiturą z żurawiny i pomarańczy – Rzeszów

Przygotowanie farszu z kaczki:

Udko kacze solanka 6% 12h – płuczemy osuszamy gotujemy(konfitujemy) w garnku na małym ogniu w oleju z tymiankiem,pieprzem młotkowanym, ząbkiem czosnku i rozmarynem w 90 stopniach do miękkości.Cedzimy i studzimy, po czym kaczkę obieramy ze skóry i kości, a następnie mielimy. Doprawiamy rozpuszczonym masłem i DEMI GLACE. Doprawiamy pieprzem i solą. Wkrajamy do farszu drobniutko pokrojoną natke pietruszki.

Składniki na ciasto:

  • mąka typ 500 – 300 g
  • semolina – 300 g
  • jajko 6 szt.

Przygotowanie ciasta:

Ciasto wyrabiamy i zostawiamy na około pół godziny. Następnie wałkujemy je i wycinamy formą pierogi. Nakładamy farsz i kleimy jak pielmieni.

Składniki na konfiturę:

  • 1kg mrożonej żurawiny
  • 4 pomarańcze
  • 0,7 kg cukru
  • wino czerwone – 100 ml
  • pektyna

Przygotowanie konfitury:

Cukier karmelizujemy, dolewamy wina i gotujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy resztę

składników i gotujemy aż do zgęstnienia konfitury. Mieszamy co jakiś czas, aby masa się nie przypaliła.

Składniki na chips:

  • 50 ml wody
  • 50 ml syropu cukrowego
  • Jabłko

Przygotowanie chipsa:

Syrop cukrowy gotujemy z wodą w proporcji 1:1. Jabłko kroimy w cienkie plastry, po czym wrzucamy plaster do zagotowanego syropu cukrowego na 5-10 sekund i wyciągamy uderzając nim o boki rondla tak aby ściągnąć z niego nadmiar syropu cukrowego. Układamy na suszarce do warzyw i suszymy do odpowiedniego wysuszenia. Przy suszeniu należy obracać chipsy na drugą stronę.

#Brooklyn Burgers – Bacon Blues – Warszawa

Składniki :

  • mielona lub siekana wołowina
  • boczek wędzony
  • bułka brioche
  • ser lazur
  • sos louisiana
  • pomidor
  • czerwona cebula
  • sałata rzymska
  • majonez

Sposób przygotowania:

Mięso formujemy w kształt kotleta (wielkość i gramatura według własnego uznania) i przekładamy na rozgrzany grill lub patelnię grillową razem z plastrami boczku. Boczek grillujemy do momentu uzyskania złotego koloru i chrupkości, a wołowinę do uzyskania pożądanego przez nas stopnia wysmażenia. Bułkę brioche przecinamy na pół i gdy mięso jest gotowe, bułkę tostujemy na grillu z każdej strony. Następnie, wszystkie składniki układamy na bułce w kolejności : majonez, sałata rzymska, czerwona cebula, pomidor, wołowina, ser lazur, sos luisiana, bułka. Podajemy z domowymi frytkami i dowolną surówką, najlepiej, klasyczny coleslaw.

#Enjoy – Poznań

Kopytka, boczniak, szalotka, kimchi, groszek

Składniki:

  • Kopytka – 80 g
  • Kimchi  -35 g
  • Szparag zielony – 20 g
  • Groszek cukrowy – 20 g
  • Marchewka młoda – 20 g
  • Bocznik – 30 g
  • Szczypior – 10 g
  • Masło palone – 20 g

Kopytka

  • Ziemniak gotowany, sprasowany – 1,0 kg
  • Mąka pszenna – 0,35 kg
  • Mąka ziemniaczana – 0,1 kg
  • Jajko – 1 szt.
  • Sól

Sposób przygotowania:

Do gotowanych i  sprasowanych, oraz wystudzonych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i szybko, ale krótko wyrabiamy na jednolitą masę. Po uformowaniu wałków tniemy „na szagę”, gotujemy w osolonej wodzie.

Kimchi – jedyna zmiana niezgodna z azjatyckim orginałem to naturalnie fermentowana młoda kapusta z sosem sojowym, rybnym, chili, imbirem, dymką i czosnkiem

O Restaurant Week

Wiosenna edycja Restaurant Week potrwa do 10 kwietnia. W Festiwalu weźmie udział blisko 400 najlepszych restauracji z 14 największych aglomeracji w całej Polsce. Grono festiwalowych regionów w tej edycji poszerzyło się o dwa dodatkowe miasta. Po raz pierwszy Goście zarezerwują stoliki w Radomiu i Częstochowie! Najlepsze restauracje przygotowały specjalne popisowe menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru, które będzie dostępne w specjalnej festiwalowej cenie 59 zł. Na https://RestaurantWeek.pl na każdego Gościa czeka kod rabatowy 15 zł w oknie płatności na końcu rezerwacji (kod przeznaczony tylko do płatności Visa). Każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie – do wyboru – festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub mocktail Kinley Yuzu. W ofercie festiwalowej tradycyjnie dostępne będą dania wegetariańskie i wegańskie, mięsne i rybne. Miejsca w wybranej restauracji można już rezerwować na stronie Festiwalu https://RestaurantWeek.pllub wygodnie w aplikacji https://app.rclb.pl. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut. Festiwal pozostaje wierny filozofii #SzanujJedzenie. Dzięki wcześniejszemu wyborowi menu przy dokonywaniu rezerwacji online marnowanie żywności w restauracjach ograniczone jest do minimum.

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 23 marca – 10 kwietnia 2022

Kontakt: aleksandra@restaurantclub.pl