11 czerwca br. warszawskie Centrum Olimpijskiej na Kępie Potockiej gościło 12. Piknik Olimpijski. W ramach Pikniku odbył się finał konkursu kulinarnego skierowanego do kucharzy amatorów organizowanego przez mistrza kuchni Jarka Uścińskiego z restauracji Moonsfera. Dziesięciu finalistów w zespołach dwuosobowych stanęło do kulinarnych zawodów, w których jurorami byli polscy olimpijczycy i specjaliści kulinarni. Tak samo jak sportowcy, uczestnicy konkursu musieli dać z siebie wszystko, pokazać się z najlepszej strony i to wszystko w ograniczonym czasie półtorej godziny, które jak się okazało, wystarczyło kulinarnym amatorom do wykonania dania z grilla, zupy i koktajlu. Stanowiska konkursowe wyposażyła marka Kenwood w urządzenia AGD, takie jak Triblady, płyty indukcyjne i blendery kielichowe. Główną nagrodę przypadła Janinie i Mirosławowi Gliszczyńskim, którzy przygotowali nadziewaną piersią z kurczaka, marynowaną w rozmarynie, podaną z sosem kurkowym, krem z bakłażanów i delikatnym koktajlem z miętową nutą. Marka Kenwood ufundowała wszystkim uczestnikom nagrody. Na firmowym stoisku marki Kenwood mogliśmy także zobaczyć jak gotuje popularny i lubiany kucharz grecki Theofilos Vafidis. W ramach pokazu kulinarnego przygotował on tradycyjny grecki deser według przepisu swojej babci: Halvas. Jedyna różnica w sposobie przygotowania deseru polegała na tym, że Theo miał sojusznika w postaci robota planetarnego Cooking Chef marki Kenwood i gotował z udziałem licznie zgromadzonej publiczności, którą zresztą ochoczo angażował do pomocy. Dodatkowo, dzięki uprzejmości firmy De’Longhi, osoby odwiedzające stoisko mogły napić się kawy przygotowanej w ekspresach automatycznych tej marki.