5-6 marca w Gniewinie odbyła się 3. edycja konkursu dla uczniów szkół gastronomicznych oraz profesjonalnych kucharzy „Sportowa wiosna 2018”.
Celem konkursu jest popularyzacja wiedzy kulinarnej i najnowszych trendów gotowania. Zwłaszcza dziedzina kuchni sportowej, kuchni fit – to najważniejsze wyzwania współczesnych kulinariów.
Podobnie, jak w roku ubiegłym, pierwszy dzień konkursu był skierowany do uczniów szkół gastronomicznych, natomiast w drugim dniu w szranki kulinarnych zmagań stanęli kucharze profesjonalni.
Organizatorem wydarzenia było Centrum Sportowo-Konferencyjne im. Włodzimierza Lubańskiego w Gniewinie – Hotel Mistral Sport****. Poradnik Restauratora był patronem medialnym.
Konkurs dal szkół gastronomicznych:
- Hanna Szczypior i Jakub Osowski – PZS nr 1 w Kościerzynie
- Andżelika Bielawska i Maciej Bielawski – Zespół Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu
- Patrycja Albecka i Szymon Reszke – Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Kłaninie
Konkurs dla profesjonalnych kucharzy:
- Adam Rzęski, Bartosz Wiśniewski – restauracja Winni kucharze w Bydgoszczy.
- Michał Przewoźnik, Krzysztof Majewski – restauracja Amber Side w Gdańsku.
- Arkadiusz Berezowski, Michał Chrzanowski – Hanza Pałac welness & spa w Rulewie.