Do 17 kwietnia, podczas BreakfastWeek, festiwalowe śniadania kuszą nieoczywistymi połączeniami. Brioche z kaszanką, jajem w koszulce i jabłkami w cydrze, naleśniki z kawiorem i śmietankowym serkiem, czy pajda chleba z omletem, kimchi i twarożkiem – to tylko niektóre z popisowych propozycji. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Warszawa – Villa 22 Food \ Art \ Friends
Ta butikowa willa z ponad 100-letnią tradycją czaruje niepowtarzalną atmosferą oraz sympatyczną obsługą i stanowi idealne tło dla autorskiej kuchni Łukasza Olszewskiego. W śniadaniowym menu znajdziemy czarne bao z pieczonym boczkiem, omletem tamago i wyrazistymi dodatkami, takimi jak aioli z czarnego czosnku i trufli, sezam oraz orzech. A także ciasto bananowe podane z serkiem cytrusowym, kwaśnymi porzeczkami i agrestem, obficie oblane czekoladowo-karmelowym sosem z solą morską.
Wrocław – Panczo Wita Stwosza
W Panczo każda poranna wizyta to prawdziwa meksykańska fiesta! W menu A: quesadilla z kolendrowym kalafiorem – połączenie kremowego guacamole, jajka sadzonego, intensywnego sosu cheddar i orzeźwiającego limonkowego majo, a do tego wszystkiego granat. W menu B: huevos rancheros z bekonem. To dwa placuszki z białej kukurydzy, kremowe guacamole, jajko sadzone, pomidorki rancheros i marynowana fasolka – wszystko podlane domowym chili majo.
Szczecin – Bonjour French Bistro
W swobodnej atmosferze, pełnej uroku francuskiego bistro, serwowane są śniadania, które łączą klasykę z nowoczesnością. W menu A: Crêpes Suzette – delikatne naleśniki posmarowane kremowym mascarpone, zanurzone w aromatycznym syropie pomarańczowym, podane z lodami i chrupiącymi płatkami migdałów. Z kolei menu B: Benedykt z krewetkami czosnkowymi na maślanej brioche, z sosem holenderskim oraz świeżą salsą z pomidorów i cebuli. Całość dopełnia mieszanka sałat i posypka z tartego parmezanu.
Trójmiasto – Port Fromage
Urocza restauracja zlokalizowana nad samą Motławą, w ruinach zamku krzyżackiego, zachwyca nowoczesnym stylem i oryginalnością. Miejsce inspirowane jest historią portu w Gdańsku, który niegdyś łączył Polskę z najlepszymi smakami świata. Wśród festiwalowych propozycji znaleźć tu można aromatyczne rösti z serem Gruyere, podane z jajkiem sadzonym i chrupiącym, glazurowanym w cukrze muscovado boczkiem. Jest też domowej roboty brioszka z serem Gruyere, serwowana z panierowanym w parmezanie żółtkiem, awokado, kimchi-mayo i tofu.
Katowice – MUNDO food&people
Restauracja inspirowana kuchnią Ameryki Południowej – MUNDO food&people to przestrzeń pełna kolorów, muzyki i pozytywnej energii. W ramach BreakfastWeek: klasyczne angielskie śniadanie zamknięte w chrupiącej pszennej tortilli lub tost francuski z mlecznego chleba shokupan, podany z kremem waniliowym z nutą cynamonu, churrosami i sosem dulce de leche.
Poznań – Tygryz
Kuchnia Bliskiego Wschodu i krajów Maghrebu to prawdziwa kopalnia śniadaniowych inspiracji, co udowadnia mieszczący się w Poznaniu. Podczas BreakfastWeek czekają na gości kolorowe zestawy, a wśród nich konfitowane pomidory zapiekane w pomarańczy, z aromatycznym Butter Masala, jajkami, fetą, kolendrą i solonymi orzechami włoskimi. Jest też pieczona feta w towarzystwie karmelizowanych śliwek, pomidorków koktajlowych i winogron. Dodatek konfitowanego czosnku, domowej granoli z kaszy gryczanej oraz posypki z białego sezamu sprawia, że smak tego dania jest jeszcze głębszy, a świeża mięta i koper nadają mu orzeźwiającego charakteru.
Kraków – Kroma
W sercu Krakowa, nad Wisłą, z widokiem na Wawel, najmodniejsze śniadania w mieście serwuje Kroma. Podczas BreakfastWeek znajdziemy tu dwa dania, których nie ma w standardowej karcie. To puszysty omlet z ziołami, wypełniony labneh, w towarzystwie sałatki z chrupiących warzyw skropionej autorskim winegretem. Fanom intensywniejszych smaków polecamy złociste, smażone na maśle tosty z roztopionym cheddarem, soczystą szynką i świeżym szpinakiem, podane z jajkiem sadzonym i orzeźwiającym tzatziki.
O RestaurantWeek®:
Już od 10 lat RestaurantWeek® wspiera promowanie w Polsce kultury Foodie. Przez ten czas Festiwal zyskał popularność jako wydarzenie umożliwiające wspólne odkrywanie smaków przy restauracyjnym stole. Dziś jest największym biletowanym wydarzeniem w kraju oraz jednym z największych Festiwali restauracyjnych na świecie. Prawie milion spotkań w tysiącach najlepszych restauracji w Polsce, ponad 2 mln gości, setki debiutów, tysiące chwil radości przy stole – to wszystko dzięki zaangażowaniu polskich Foodies!
źródło: RestaurantWeek
oprac. H. Handkowska