Filmy rekomendowane przez Festiwal Transatlantyk będzie można już niedługo oglądać w towarzystwie porannego menu w restauracji Concordia Taste. Raz w miesiącu, oprócz doskonałych śniadań, restauracja serwować będzie także doskonałe kino. Premiera cyklu „Śniadania filmowe z Transatlantykiem” już 14 marca.
Podczas ostatnich edycji Festiwalu Transatlantyk dużą popularnością cieszyła się sekcja filmowa Kina Kulinarnego – widzowie mogli wtedy uczestniczyć w kolacjach inspirowanych filmami wyświetlanymi podczas Festiwalu. Już teraz, zimą, pora na małą rozgrzewkę przed Transatlantykiem. Restauracja Concordia Taste zaprasza na cykl „Śniadania filmowe z Transatlantykiem”, podczas których będzie serwować nie tylko doskonałe śniadaniowe menu, ale także inspirowane kulinariami filmy, które do tej pory można było oglądać podczas letniego Festiwalu.
Bilet wstępu w cenie 15 zł można wykorzystać podwójnie: oglądając filmowy seans oraz wybierając w tej cenie dowolne pozycje ze śniadaniowego menu. – Bardzo się cieszymy, że Transatlantyk zawita właśnie do nas – mówi Ewa Voelkel Krokowicz, właścicielka Concordia Taste – Kochamy dobrą, autorską kuchnię i dobre, autorskie kino, a w ten sposób uda nam się połączyć jedno i drugie. Wybór śniadań też nie jest przypadkowy – od dawna zachęcamy, by o nich pamiętać, doceniać i celebrować ten moment na „dzień dobry”.
Na śniadania Concordia Taste zaprasza od godz. 10.00 do 13.00. Filmowe projekcje rozpoczynają się o godzinie 11.00. Co ważne, kuchnia podczas seansów wcale nie przestanie działać, a w przestrzeniach restauracji nie będzie obowiązywała bezwzględna cisza. Ideą Śniadań jest bowiem przenikanie się smaków i tempa funkcjonowania restauracji z rozwojem filmowej akcji. Będzie można od razu zaspokoić apetyt, który wzbudzają kulinarne filmy.
14 marca zobaczymy „Smak Curry” – film w reżyserii Ritesh Batra z Indii, subtelną opowieść o wdowcu i młodej mężatce, których drogi krzyżują się, gdy kobieta przez pomyłkę wysyła do mężczyzny obiad ze swoją najlepszą potrawą. Film był bardzo dobrze przyjęty przez festiwalową publiczność i na pewno ucieszy wszystkich, którzy mieli na niego apetyt, a nie zdążyli go zobaczyć.
18 kwietnia do Concordia Taste zawita „Chef”, czyli film Jana Favreau o szefie, który po utracie posady w renomowanej restauracji otwiera bar szybkiej obsługi. W kolejnych miesiącach do śniadania serwowane będą filmy „Jiro śni o sushi” i „Faceci od kuchni” – kolejne tytuły, które spotkały się z entuzjastycznymi recenzjami publiczności.
-“Ideą Kina Kulinarnego jest dostrzeżenie analogii pomiędzy sztuką filmową – obrazem i muzyką, a procesem kulinarnej kreacji, zaś kluczem jest odbiór angażujący absolutnie wszystkie zmysły. Pytania zadawane na ekranie chcemy utrwalić wyjątkowym doznaniem, zapisać na zawsze w pamięci naszych gości . Poprzez Kino Kulinarne propagujemy zdrową, czystą, tradycyjną żywność, w opozycji do GMO i masowej przemysłowej produkcji” – Jan A. P. Kaczmarek, twórca Festiwalu.
TRANSATLANTYK Festival po raz piąty odbędzie się w Poznaniu i wybranych miastach Wielkopolski. 5. edycja potrwa od 7 do 14 sierpnia 2015 roku, a wraz z Transatlantyk: Mobilnym Kinem Škody potrwa w tym roku aż dwa miesiące! Transatlantyk jest najbardziej dynamicznie rozwijającym się festiwalem nowej generacji w środkowej Europie, szeroko komentowanym w krajowych i zagranicznych mediach. Transatlantyk Festival to festiwal idei: Otwarty, Odważny i Glokalny.