Słowacja: W 54 powiatach zamknięte hotele oraz lokale gastronomiczne

Aktualności

Słowacja: W 54 powiatach zamknięte hotele oraz lokale gastronomiczne

W powiatach o najgorszej sytuacji epidemicznej, a aktualnie jest ich 54 spośród 79, pozostaną zamknięte hotele oraz lokale gastronomiczne. Dozwolona będzie jedynie sprzedaż dań na wynos.

Premier Eduard Heger powiedział po posiedzeniu rządu, że podejmowane decyzje mają pomóc w ustabilizowaniu krytycznej sytuacji w szpitalach. Liczba hospitalizowanych pacjentów z Covid-19 zbliża się do 3000, a 80 proc. z nich nie jest zaszczepionych. Według premiera lekarze muszą decydować, komu pomóc, a komu nie. Szpitale ograniczyły planowe zabiegi.

Od 22 listopada pracodawcy będą musieli sprawdzać certyfikaty covidowe wszystkich zatrudnionych i pracę będą mogły podjąć tylko osoby zaszczepione, po przebytej chorobie Covid-19 lub z negatywnym wynikiem testu. Możliwe będzie wysłanie pracownika niespełniającego tych warunków na urlop lub zorganizowanie mu pracy z domu. Zasada będzie obowiązywać w całym kraju, chociaż formalnie dotyczy powiatów o wysokim poziomie zagrożenia epidemicznego. W praktyce na Słowacji nie ma obecnie powiatów, które uznawane byłyby za obszary bezpieczne.