Siódma edycja Hermesów Poradnika Restauratora

Newsy

Siódma edycja Hermesów Poradnika Restauratora

13 maja 2011

Już po raz trzynasty, 12 maja br., w poznańskim hotelu Sheraton odbyła się uroczysta Gala „Poradnika Handlowca” i „Poradnika Restauratora”, w trakcie której wręczono cenione w środowisku statuetki Hermesów. W przypadku „Poradnika Restauratora” nagrody te przyznawane są od 2005 r. wyłącznie restauratorom oraz osobom, które wywarły istotny wpływ na rozwój branży.

Część oficjalną poprzedził wykład Minister Ekateriny Belyakovej, Przedstawiciel Handlowy Federacji Rosyjskiej w Rzeczypospolitej Polskiej – „Stan obecny a perspektywy rozwoju stosunków gospodarczych Rosja – Polska”. Równie ciekawe było wystąpienie Stanisława Cioska, byłego Ambasadora Rzeczypospolitej Polskiej w Federacji Rosyjskiej na temat „Teoria i praktyka stosunków handlowych z Rosją”.

Następnie dokonano wręczenia Hermesów „Poradnika Handlowca”, a chwilę później statuetki z rąk Prezesa Wydawnictwa Wiesława Generalczyka i Redaktor Naczelnej „Poradnika Restauratora” Edyty Czerwińskiej otrzymali najlepsi restauratorzy W tym roku Kapituła Hermesów w składzie: Tadeusz Olszański (publicysta, dziennikarz, krytyk kulinarny, autor licznych książek), Joanna Ochniak (ekspert w dziedzinie marketingu i dotacji unijnych w branży HoReCa, przedstawicielka na Polskę inicjatywy kobiet w Światowym Stowarzyszeniu Szefów Kuchni (Women Chefs in WACS), organizator szkoleń dla pracowników branży gastronomicznej w Unii Europejskiej), Edyta Czerwińska (Redaktor Naczelny „Poradnik Restauratora”) przyznała nagrody w następujących kategoriach:

W KATEGORII RESTAURACJA W REGIONIE – Gościniec Konopielka w Zblewie

Za szerokie propagowanie polskich tradycji kulinarnych – w najmłodszej kategorii Restauracja w Regionie Hermes trafia do Gościńca Konopielka w Zblewie.  Od maja ubiegłego roku do kwietnia bieżącego na łamach Poradnika Restauratora prezentowane były restauracje, które uważamy za perełki na kulinarnej mapie Polski i należy je wyróżnić. Co urzekło Kapitułę? Każda wizyta w Gościńcu to spotkanie z polską regionalną kuchnią – głównie kuchnią Podlasia, z kulturą i folklorem. To także miejsce, które promuje polską gęsinę, gdyż Gęsina Na Świętego Marcina i Gęsina Mistrzów zdobyły już swoja ponadregionalną markę.

W KATEGORII RESTAURACJA HOTELOWA – Restauracja La Rotisserie w Mamaison Hotel Le Regina w Warszawie

Hotelowa restauracja La Rotisserie została wyróżniona za połączenie doskonałej kuchni z eleganckimi i nowoczesnymi wnętrzami luksusowej restauracji – azylu dla miłośników dobrego jedzenia. Dodajmy, że dzieła renomowanego szefa kuchni, Pawła Oszczyka i jego zespołu, zadowolą nawet najbardziej wyrafinowane i wymagające podniebienie. Kulinarnych dzieł Pawła Oszczyka miała okazję posmakować królowa brytyjska‚ królewska Para Szwecji‚ prezydenci Rzeczypospolitej a nawet pisarz Paolo Coelho. Dodajmy jeszcze, że szef kuchni praktykował we Włoszech, w restauracji, która posiadała jedną gwiazdkę Michelin a po powrocie do Polski pracował w Bristolu i Pałacu Sobańskich.

W KATEGORII OGÓLNOPOLSKA RESTAURACJA TRADYCJNA – Restauracja Klub Piotrkowska 97

Restauracje nominowane do nagrody Ogólnopolska Restauracja Tradycyjna oprócz tego, że są niezwykłe wprowadzają nas w inny świat. Łódzka Restauracja urzekła Kapitułę filmowym stylem retro. Do jej stałych klientów należy między innymi David Lynch, jego koledzy z polskiej filmówki, ludzie nauki i politycy – bywa w niej  Prezydent Aleksander Kwaśniewski i Prezydent Lech Wałęsa. Właściciele postawili na oryginalność i wszechstronność. Restauracja Klub 97 w Łodzi to połączenie restauracji, pubu, klubu muzycznego i niezwykle oryginalnych sal jadalnych. Chętnie udostępnia wnętrza dla potrzeb realizacji filmów Łódzkiej Szkole Filmowej czy TVP. Właściciel Pan Grzegorz Zieliński jest twórcą i prezesem Łódzkiego Convivium Slow Food.

W KATEGORII OSOBOWOŚĆ GASTRONOMII  – Kurt Scheller, Kurt Scheller Academy

Kurt Scheller to szef kuchni, krytyk kulinarny – Szwajcar, który za drugą ojczyznę obrał Polskę. Zanim trafił do naszego kraju doświadczenie zawodowe zdobywał na niemal na wszystkich kontynentach m in.: w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie,  Ekwadorze i na Jamajce. Pracował dla: SAS, Intercontinental, Hilton, Penta i Starwood Hotels. W Polsce mieszka od 1991 roku. Zarządzał restauracjami, które były wielokrotnie nagradzane także na arenie międzynarodowej. Obecnie prowadzi Akademię Kulinarną, którą założył w 2002 roku.

Po części oficjalnej zaproszeni goście udali się na uroczysty bankiet. Atrakcją wieczoru był koncert Patrycji Markowskiej z zespołem. W uroczystości wzięło udział ok. 200 znamienitych gości: przedstawicieli polskich i zagranicznych sieci hoteli i restauracji, przedstawicieli producentów czołowych firm krajowych i zagranicznych z sektora FMCG i HoReCa, reprezentantów środowisk naukowych oraz agencji badawczych. Zapraszamy ponownie za rok.

 

Redakcja informuje, że jak co roku, autorami publikowanych zdjęć byli:

– Przemysław Marciniak

– Marcin Budziński

– Zbyszko Zalewski

– Mariusz Szczepankiewicz.