11 czerwca br. odbył się finał II edycji konkursu kulinarnego „Sfera dobrego smaku”. Pomysłodawcą i organizatorem konkursu był mistrz kulinarny Jarek Uściński i restauracja Moonsfera.
„Sfera dobrego smaku” to jeden z niewielu konkursów, który profesjonaliści dedykują amatorom. Potrawy konkursowe oceniane były w dwóch etapach. Spośród nadesłanych bardzo wielu propozycji w pierwszym etapie, Jarek Uściński wytypował 10 finalistów. Tym razem finał konkursu odbył się na Kępie Potockiej podczas 12 Pikniku Olimpijskiego. Pięć dwuosobowych zespołów zaprezentowało swoje możliwości i umiejętności kulinarne przed licznie przybyłymi na piknik warszawiakami i jury technicznym w skład, którego weszli:
– Piotr Szczygielski – Przewodniczący jury
– Maciej Kołodziejczyk
– Norbert Gołębiowski
Walory estetyczne i smakowe oceniało jury degustacyjne, w którym znaleźli się polscy olimpijczycy i specjaliści kulinarni:
– Hanna Szymanderska
– Grażyna Uścińska
– Luiza Złotkowska
– Andrzej Wroński
– Marian Sypniewski
W ciągu półtorej godziny uczestnicy musieli przygotować danie z grilla, zupę i zdrowy cocktail, każde w czterech porcjach. Do przygotowania dania głównego zawodnicy zobowiązani byli użyć produkty z szerokiego wachlarza propozycji zawartych w regulaminie konkursu, wśród których znalazły się między innymi: krewetki, dorada w całości, piersi kurze i indycze, świeże zioła i przyprawy, ponadto sezonowe warzywa, owoce i vermouth Martini.
Kulinarne zmagania rozpoczęły się w samo południe w pięknych okolicznościach przyrody. Dziesięciu zawodników zaprezentowało swoją kreatywność i oryginalne pomysły. Duże zainteresowanie budziły kulki z mielonej polędwicy z dodatkiem koziego sera, obtoczone w czarnym sezamie i wrzucone na grill. Ponadto polędwica zawinięta w szynkę parmeńską i podana z ziemniakami zgrillowanymi w mundurkach, nadzianymi czosnkowym sosem.
Ocenie jury podlegał: smak, kreatywność, prezentacja potrawy, sposób przygotowania dań, zastosowanie wielu technik, wygląd stanowiska i ekonomiczne wykorzystanie produktów.
– Urzekło mnie, że kilka osób pokonało kilkaset kilometrów by zaprezentować się kulinarnie przed profesjonalistami. Uczestnicy mają bardzo ciekawe pomysły i różne smaczne rozwiązania. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony poziomem uczestników konkursu, który jest naprawdę wysoki – przyznał przewodniczący jury Piotr Szczygielski.
Pierwsze miejsce zajęło małżeństwo Janina i Mirosław Gliszczyńscy. Komisję konkursową urzekli nadziewaną piersią z kurczaka, marynowaną w rozmarynie, podaną z sosem kurkowym, zupą – krem z bakłażanów i delikatnym koktajlem z miętową nutą.
Drugie miejsce zajęły studentki dietetyki Dominika Dytko i Joanna Biała, które przygotowały rybę barramundi z maślanym risotto w asyście zgrillowanego mango, melonowo-kokosową zupę z dodatkiem świeżego imbiru i truskawkowo-pomarańczowy koktajl.
Trzecie miejsce przypadło Monice Sapa i Kamilowi Kowalskiemu za soczystą pierś z kurczaka z ziemniakami w mundurkach z dodatkiem cukinii, bakłażana, mozarelli i suszonych pomidorów. Ponadto zaproponowali pikantną zupę i truskawkowy koktajl z posmakiem miętowej herbaty.
Laureaci konkursu zostali nagrodzeni atrakcyjnym sprzętem kuchennym wysokiej klasy jak miksery, noże, roboty, ponadto książki kucharskie z dedykacją Hanny Szymanderskiej i słodkie trunki od Martini. Finaliści konkursu również otrzymali nagrody.
Organizator i znakomity kucharz – Jarek Uściński podsumował konkurs w kilku zdaniach:
– Po pierwszej edycji konkursu „Sfera Dobrego Smaku” wiedziałem, że warto organizować wydarzenia kulinarne dla amatorów. U wszystkich uczestników widać pasję do kuchni. Każdy z nich chce zmierzyć się z wielką sztuką kulinarną i oczywiście wygrać. Zaskakują nas profesjonalistów kreatywnością, bardzo ciekawym doborem składników, które w rezultacie tworzą bardzo smaczne kompozycje smakowe. I o to właśnie chodzi. W tej edycji absolutnie urzekli mnie Państwo Gliszczyńscy, którzy byli bezkonkurencyjni pod każdym względem. Może to lata małżeńskiej praktyki, może jeszcze coś innego, nie wiem. Jedno jest pewne, że świetnie poruszali się po stanowisku a ich propozycje dań były naprawdę smaczne. Zresztą punktacja mówi sama za siebie. Różnica ponad 100 punktów między pierwszym a drugim miejscem świadczy o bardzo wysokim poziomie zwycięzców. Gratuluję wszystkim serdecznie i już dziś zapraszam na edycję jesienną.
Organizatorzy dziękują wszystkim osobom, które zaangażowały się w zorganizowanie wydarzenia.
Składają również wielki ukłon w stronę Sponsorów, bez których trudno byłoby przygotować konkurs na tak wysokim poziomie.