Sezon szparagowy rozpoczęty…

Newsy

Sezon szparagowy rozpoczęty…

13 maja 2013

13 maja br. o godz. 11 w restauracji de Rome w Hotelu Rzymskim w Poznaniu odbyła się konferencja szparagowa, która połączona była z degustacją  wyśmienitych i przeróżnych dań ze szparagów.

To już dawno dowiedzione – szparagi mają właściwości antyrakowe, antysklerotyczne. Są doskonałym afrodyzjakiem. Usuwają depresję i dodają otuchy – zachwalał prof. dr hab. Mikołaj Knaflewski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podczas tradycyjnego otwarcia sezonu szparagowego. Już po raz 14 odbyło się ono w Hotelu Rzymskim w Poznaniu.

Szef kuchni Ireneusz Ptak zaprosił gości na krem szparagowy podprawiany żółtkiem, zupę szparagową z szynką i ogórkiem małosolnym, szparagowe sakiewki z kurkami w śmietanie, szparagi zapiekane w szynce z serem camembert, filet z indyka grillowany z pieprzem z pieczonymi szparagami pod sosem Mornay, carpaccio z polędwicy wołowej z marynowanymi szparagami, sushi ze szparagami, dorszem, łososiem i nie tylko.

Tegoroczne otwarcie sezonu szparagowego ma szczególny wymiar – z dwóch powodów. Po pierwsze zbiory opóźniły się o dwa tygodnie ze względu na złą pogodę. Zazwyczaj rozpoczynają się 13 kwietnia po imieninach Hermenegildy (kończą na św. Jana – 24 czerwca). Po drugie – Polski Związek Producentów Szparaga obchodzi właśnie dwudziestolecie działalności. W Hotelu Rzymskim był więc też czas na wspomnienia i podsumowania, a także nowinki nad szparagiem.   

Szparag, król maja, uprawiany jest głównie w Polsce zachodniej, a jego największymi odbiorcami są Niemcy. Trwa jednak propagowanie upraw tego cennego warzywa także na pozostałych terenach kraju.

– To najbardziej medialne warzywo w Polsce – ocenia Andrzej Mainka, wiceprezes Polskiego Związku Producentów Szparaga. Konsumentów szparagów uspokajano, że ceny już spadają – z 16 złotych z początku sezonu do około 6 zł za kilogram. Producenci już zebrali ponad 4,5 tysiąca ton tego fascynującego warzywa. – Choć sezon zbiorów się opóźnił to jednak szparag jest w tym roku wyjątkowo dobrej jakości – podkreślał prof.Knaflewski.

Można było przekonać się o tym już podczas konferencji w Hotelu Rzymskim.

– Nasi kucharze co roku przygotowują coś nowego – mówił z dumą Andrzej Tkacz, dyrektor hotelu. – Już tak bardzo kojarzymy się ze szparagami, że kiedyś jeden z gości chciał się skontaktować z hotelem “Szparag” – wspominał dyrektor.

 

fot. B. Marcińczyk