SERNIK ŻURAWINOWY Z MAKIEM
Składniki na makowy spód:
250 g masy makowej np. Bakalland
1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki miękkiego masła
2 małe jajka
50 g mielonych orzechów laskowych lub migdałów
Składniki na ciasto serowe:
750 g zmielonego twarogu
3 opakowania serka mascarpone
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i 1/4 szklanki cukru
cukier wanilinowy
5 jajek
125 ml śmietanki kremówki 30%
100 g suszonej żurawiny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C. Do miski wkładamy gotową masę makową, dodajemy przyprawę piernikową, cynamon i miękkie masło, całość mieszamy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka jajek, dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze przez 2 minuty. Wszystko dodajemy do masy makowej i mieszamy łyżką. Wykładamy na spód formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut i wystawiamy do ostudzenia.
Masa serowa: do miski wkładamy twaróg razem z serkiem mascarpone, mieszamy łyżką lub mikserem na najmniejszych obrotach. Dodajemy mąkę oraz cukier i mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy cukier waniliowy, a następnie po jednym jajku za każdym razem delikatnie mieszając. Na koniec miksujemy ze śmietanką.
Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C. Masę serową wylewamy na podpieczony i ostudzony spód makowy. Na wierzchu poukładamy suszoną żurawinę. Pieczemy ok. 40 minut.