Robert Sowa: 2025 rok będzie pełen niespodzianek kulinarnych

Aktualności

Robert Sowa: 2025 rok będzie pełen niespodzianek kulinarnych

2025 rok będzie pełen niespodzianek kulinarnych, ale przede wszystkim gastronomicznych. Obawiam się, że ze względu na szaleństwo cenowe produktów znacznie więcej lokali będzie się zamykało, niż otwierało – mówi Robert Sowa, restaurator i szef kuchni N31.

Kulinarnie jeszcze bardziej sfokusujemy się na temacie produktów polskich, regionalnych wręcz etnicznych. Siłą przebicia się spośród konkurencji będzie stawianie na najwyższą jakość surowców i usług oraz specjalizowanie się w danej dziedzinie. Nacisk na bycie eko również wpłynie na ceny, w związku z tym zaczniemy uważniej przyglądać się odpadom, a to sprzyja byciu zero waste.

Moim zdaniem coraz bardziej rozpowszechniane zjawisko automatyzacji w gastronomii znajduje miejsce jedynie w zamówieniach online, sprzyja analizom, ale nic nie zastąpi pracy ludzkich rąk i budowania relacji, zwłaszcza w autorskich, mniejszych restauracjach oraz konceptach opartych na bezpośrednim kontakcie z gośćmi.

oprac. H.Handkowska