8 listopada Nobu Hotel Warsaw stał się miejscem wyjątkowego wydarzenia w historii marki Nobu. Po raz pierwszy w Polsce i zarazem po raz pierwszy wspólnie stolicę odwiedzili trzej założyciele marki: Robert De Niro, Chef Nobu Matsuhisa oraz Meir Teper. Przyjechali, by celebrować Ceremonię Sake (Kagami Biraki) – rytuał odprawiany wyłącznie w szczególnych momentach, symbolizujący harmonię, wspólnotę i nowe początki.

Polska gościnność w stylu Nobu

Po przybyciu do hotelu założyciele zostali powitani w duchu polskiej tradycji – chlebem ze śledziem i kieliszkiem wódki. Każdy z nich otrzymał także spersonalizowany talerz z Zakładów Ceramicznych „Bolesławiec”, jednej z ikon polskiego rzemiosła o ponad 120-letnim dziedzictwie.

Podczas konferencji prasowej Meir Teper podkreślał swoje polskie korzenie – jego rodzice pochodzili z miejscowości pod Lublinem. Wspominał również ogromne zmiany, jakie zaszły w Polsce w ostatnich 30 latach.

Robert De Niro nawiązał do swojej wizyty sprzed ponad trzech dekad, mówiąc, że Warszawa zrobiła na nim ogromne wrażenie, a jedynym jego żalem jest to, że tym razem zostanie tu zbyt krótko.

Chef Nobu Matsuhisa opowiadał o swojej kulinarnej filozofii i częstych podróżach po świecie, podczas których inspiruje się lokalnymi produktami, łącząc je z japońskimi smakami. Zdradził też, że ulubionym daniem Roberta De Niro jest czarny dorsz (black cod) – jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw serwowanych w restauracjach Nobu na całym świecie.

Muzyka, tradycja i symbolika Kagami Biraki

Wieczór rozpoczął się koktajlem inspirowanym lokalnymi smakami oraz występem Tony’ego Yike Yanga – najmłodszego laureata w historii Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina w Warszawie. Jego subtelna muzyka wprowadziła gości w atmosferę elegancji i spokoju, doskonale oddając ducha marki Nobu.

Kulminacyjnym punktem wydarzenia była Ceremonia Sake (Kagami Biraki) – japoński rytuał pomyślności, podczas którego założyciele wspólnie otworzyli drewnianą beczkę sake. W tradycji japońskiej rozbicie pokrywy beczki symbolizuje nowy początek i wspólnotę. Goście wznosili toasty sake rozlanym do drewnianych masu cups, celebrując harmonię i więź rodziny Nobu.

W duchu filozofii Nobu

– Ceremonia Sake w Warszawie to dla nas wszystkich powód do dumy. Od momentu otwarcia w 2020 roku Nobu Hotel Warsaw stał się miejscem samym w sobie – łączącym kulturę miasta z naszą charakterystyczną gościnnością i designem. Z niecierpliwością czekamy na to, co przyniosą kolejne lata, i chcemy dalej budować relacje z lokalną społecznością – podkreślali wspólnie Chef Nobu Matsuhisa, Robert De Niro i Meir Teper.

Trevor Horwell, CEO Nobu Hospitality, dodał: – To wyjątkowy moment dla całej rodziny Nobu. Ceremonia Sake to więcej niż tradycja – to celebracja wspólnoty i odwagi w tworzeniu czegoś nowego. Warszawa ma energię, która doskonale współgra z filozofią Nobu.

Kolacja Omakase pod okiem Chefa Nobu

Po ceremonii odbyła się kolacja Omakase, przygotowana i nadzorowana osobiście przez Chefa Nobu Matsuhisę. Każde danie było interpretacją jego filozofii – połączeniem kunsztu, emocji i dialogu z gościem. Nobu San osobiście podchodził do stolików, rozmawiał i obserwował reakcje uczestników, podkreślając, że „kuchnia to nie tylko smak, lecz także relacja i emocje”.

– To ogromny zaszczyt po raz pierwszy gościć w Warszawie wszystkich założycieli Nobu. Ich obecność to potwierdzenie, że Warszawa zajmuje szczególne miejsce w rodzinie Nobu. Ceremonia Sake była dla nas okazją, by świętować sukces wspólnie ze społecznością, którą przez pięć lat budowaliśmy wokół naszego hotelu – powiedział Stefan Bauer, General Manager Nobu Hotel Warsaw.

Warszawa i nowy rozdział Nobu w Polsce

Nobu Hotel Warsaw, otwarty w 2020 roku, jest pierwszym obiektem tej prestiżowej marki w Europie Środkowo-Wschodniej. Minimalistyczny design, obsługa na najwyższym poziomie oraz kuchnia sygnowana nazwiskiem Chefa Nobu sprawiły, że hotel szybko zyskał renomę jednego z najważniejszych punktów na mapie luksusowej gościnności w Polsce.

Sukces warszawskiego obiektu stał się inspiracją do nowej inwestycji – Nobu Hotel Kraków. W sercu miasta powstaje również Nobu Cultural District – pierwsza w historii marki przestrzeń, która połączy kulturę, sztukę, kuchnię i design w jedno doświadczenie.

 

Źródło: Biuro prasowe Nobu Hotel Warsaw

Fot. Materiały prasowe Nobu Hospitality

oprac. H.Handkowska

Udostępnij artykuł