Polka to jedyna restauracja w Katarze z polskim rodowodem. Mieści się w okręgu Madinat Khalifa North, w północno-zachodniej części Ad-Dauhy. Jej właścicielką jest Magdalena Luks.
Mieszkańcy Kataru pokochali naszą kuchnię, nasze pierogi – mówi Magdalena Luks. – Próbowaliśmy zrobić też wariacje, które są połączeniem ich tradycyjnego jedzenia z naszymi pierogami, ale tak naprawdę najbardziej lubią tradycyjne ruskie. Ich kuchnia ma wiele przypraw np. kardamonu czy szafranu.
Nie jest to tanie miejsce. Rosół kosztuje 35 riali katarskich, czyli ok 43 zł, cena pierogów zaczyna się od 40 riali, czyli ok. 50 zł, gołąbki i kotlet mielony to koszt 45 riali, czyli ok. 56 zł, najdroższą pozycją w menu jest placek węgierski za 55 riali, czyli 68 zł.
Oprac. na podstawie RMF24
Fot. Instagram polka.2022