Profesjonalne barmaństwo to sztuka!

Newsy

Profesjonalne barmaństwo to sztuka!

22 czerwca 2011

Już 12 i 13 września br. zabytkowe budynki Fabryki Wódek Koneser, mieszczącej się na Warszawskiej Pradze, przeobrażą się w światowe centrum kultury barmańskiej. Wszystko za sprawą Bar Symposium Warszawa, które będzie miało już swoją drugą odsłonę. Wydarzenie to skierowane jest do barmanów, kadry zarządzającej gastronomią oraz wszystkich pasjonatów dobrych trunków i wyrafinowanych koktajli.

Będzie można uczestniczyć w wykładach, praktycznych warsztatach, licznych degustacjach czy pokazach. Swój udział potwierdził m.in. Alex Kratena pochodzący z Czech szef baru The Artesian w Langham Hotel w Londynie, najstarszego luksusowego hotelu w Londynie z wykładem pt. “Exceeding expectations – The essence of luxury.” Pochodzący ze Słowacji Marian Beke z Nightjar w Londynie, zaprezentuje najnowocześniejsze techniki przygotowywania koktajli w “Twisted classics or from past to present”. Węgierski barman oraz właściciel Boutiq Bar w Budapeszcie, Zoltan Nagyi wraz ze swoją epiką opowie o tym jakie były ich trudne początki z wykładem pt. „The rise of the Boutiq’Bar – The first straw that broke the hungarian bar industry’s back”. W Koneserze usłyszeć i zobaczyć będzie można ponownie Joerga Meyera, założyciela Le Lion, z wykładem “A challenge every night: make Guests feel welcome in my Bar”.

Oprócz tuzów światowego barmaństwa w Koneserze nie mogło zabraknąć gwiazd polskiego rynku. Wystąpią m.in. Radosław Wieczorek z prezentacją “Lód – dusza koktajlu”. Andrzej Borcz przedstawi tematykę, która na pewno zainteresuje nie jednego słuchacza “Determinanty sukcesu lokalu gastronomicznego – jak budować lojalność gości i zwiększać obroty?”. Rafał Ciesielski, Paweł Zaręba i Jacek Wojdyło z BarMagazyn.pl przedstawią “Wzloty i upadki Martini. Od Martineza do Fitty-Fitty.” Leszek Wiwała opowie o „Metody zabezpieczenia napojów spirytusowych – jak rozpoznać fałszywy alkohol”.